Oksitocin: Hormon ljubavi i prijateljstva

Piše: Redakcija

Hormon ljubavi, oksitocin, drukčije utječe na muškarce, a drukčije na žene. Muškarci su zbog tog hormona prijateljski nastrojeni prema svima i druželjubivi, no žene znaju biti sasvim drukčije. O tome su provedena dva istraživanja, jedno na Sveučilištu Stanford, a drugo na Sveučilištu Kalifornija i u oba je otkriveno kako se žene zbog hormona ljubavi mogu bojati novih društvenih iskustava, dok blokiranjem tog hormona postaju puno društvenije.

Naučnici sa  Univerziteta Stanford istraživanje su proveli na ženskim miševima i došli do zaključka kako su se ženke koje su prethodno bile maltretirane te su imale negativna društvena iskustva bojale upuštati u nova iskustva. No, kada im je blokiran oksitocin, one su se otvorile i počele ”družiti” s drugim miševima. Mužjaci iz istog istraživanja bili su manje dramatični kada im je blokiran oksitocin i bili su mnogo uzbuđeniji sami u svojim kavezima, no kada su dobili oksitocin i pušteni da se druže međusobno, pokazali su mnogo veće zadovoljstvo zbog te socijalne interakcije. Kada im je oksitocin ponovno blokiran, muški miševi bili su mnogo manje socijalizirani.

Izvor: Avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti