Žene u Saudijskoj Arabiji konačno mogu voziti auto

Piše: Redakcija

Žene u Saudijskoj Arabiji odnedavno mogu voziti auto. Konzervativni krugovi u ovoj zemlji decenijama su Saudijkama branili pravo na vožnju automobila, pravdajući tu besmislenu brojnim i irealnim tvrdanja, te navodnim opasnostima po ženu i društvo u cjelini, javni red i moral.

Ukidanje zabrane vožnje ženama smanjit će broj saobraćajnih nesreća u Saudijskoj Arabiji, kazao je ministar unutarnjih poslova, princ Abdulaziz bin Saud bin Nayef.

On nije dao nikakve dokaze koji bi poduprli ovu tvrdnju, rekavši samo da će “žene koje voze pretvoriti sigurnost u saobraćaju u edukativnu praksu”, izvještava BBC.

Saudijska Arabija je među zemljama u kojima je zabilježena najveća smrtnost na cestama, s oko 20 smrtnih slučajeva svaki dan.

Zabrana vožnje ženama ističe u junu iduće godine, a to je najavio kralj Salman 27. septembra.

U nizu objava na Twitteru, ministar unutarnjih poslova je u četvrtak napisao: “Žene koje voze će pretvoriti sigurnost u saobraćaju u edukativnu praksu, što će smanjiti ljudske i ekonomske gubitke uzrokovane nesrećama”.

Novi vozači na cestama u Saudijskoj Arabiji ne dopadaju se svima.

Jedan saudijski muškarac uhapšen je jer je prijetio ženama vozačima, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, nakon objavljivanja kraljevskog dekreta kojim se ukida zabrana ženama da voze.
Pojedini u Saudijskoj Arabiji podržali su ukidanje zabrane vožnje ženama, ali kod mnogih je to izazvalo zbunjenost i bijes.

U saopštenju se navodi da je policija uhapsila osumnjičenog u Istočnoj Provinciji i on je proslijeđen tužilaštvu.

“Kunem se Bogom da ću svaku ženu kojoj se pokvari automobil spaliti, kao i njeno vozilo”, rekao je muškarac u tradicionalnoj bijeloj odjeći na kratkom video-snimku koji se pojavio na internetu početkom sedmice.

Saudijski mediji javljaju, pozivajući se na portparola policije, da je priveden muškarac star oko 20 godina i da je hapšenje naredio guverner Istočne Provincije.

List Okaz piše da su vlasti naložile ministru unutrašnjih poslova da pripremi zakon protiv maltretiranja u narednih 60 dana. U direktivi se navodi da maltretiranje predstavlja opasnost i u suprotnosti je sa vrijednostima islama.

U Saudijskoj Arabiji seksualno maltretiranje je širok pojam i obuhvata pokušaje muškaraca da se upoznaju sa nepoznatom ženom tražeći od nje broj telefona ili komentarišući njen izgled.

Izvor: Fena/Srna

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti