Maja Volk, nakon udaje u 58. godini: Moj Nikos je u kiltu izgledao bolje od Seana Conneryja

Piše: Redakcija

Profesorica dramaturgije, književnica, scenaristica i muzičarka, 58-godišnja Maja Volk, nakon višemjesečne veze s Grkom Nikosom Gusgunisom, stupila je u brak. Supruga je upoznala putem online datinga i, kako kaže, ludo se zaljubila pa, iako iza sebe ima dva propala braka, odlučila se za treću sreću. Prvobitno, Maja i Nikos su planirali tri svadbena slavlja, ali su ovaj intimni čin obavili na sentimentalno-istraživačkom putovanju u Škotskoj, gdje su tražili zeleni zrak i crveno penkalo, koje je njen Nikos zakopao na jednom ostrvu prije petnaestak godina.

Nedavno ste se udali za izabranika Vašeg srca, Nikosa. Kako je izgledalo Vaše vjenčanje?

– Mi smo odabrali vrlo ličan način kako da obilježimo našu odluku da budemo zauvijek zajedno i zato sam odustala od toga da pravim slavlje u Srbiji, a on u Grčkoj. Oboje smo imali i velike i male svadbe i prošli sve te rituale koji se na dugu stazu i nisu pokazali kao trajni i efikasni. Zato smo mislili da je bolje da bez svjedoka obavimo to samo za nas dvoje. S našim zavjetima, otišli smo u Škotsku, ne na medeni mjesec, već na jedno sentimentalno-istraživačko putovanje kojim završavamo i naš zajednički roman „Sveta ljubav i sentimentalno putovanje“. U Beogradu su mi sašili škotsku vjenčanicu, iznajmili smo kilt i kompletno škotsko odijelo za Nikosa, koji je u njemu izgledao bolje od Seana Conneryja.

maja novo3

Koliko se promijenio Vaš odnos otkako ste u braku?

– Ništa se nije promijenilo, samo sam ja sada više u Atheni, a manje u Srbiji.

 Izjavili ste nadavno i to da želite postati majka u 58. godini života. Na kakve reakcije ste naišli povodom ove Vaše izjave?

– Od krajnje negativnih komentara, do čestitki i pisama mnogih starijih žena koje me vide kao veliku podršku. U negativnim komentarima dominira ideja: „Jadno to dijete koje niko ne pita da li želi matore roditelje!“, do apsolutne ubijeđenosti da ćemo brzo umrijeti. To što smo vitalni, zdravi, i što posjedujemo tolika znanja, kao i toliko djece koja s ljubavlju pričaju kako su ih podigli babe i dede, nikome ništa ne znači. Kakve veze imaju godine s ljubavlju? Konačno, sasvim je prirodno da ljudi požele da stvore novi život, bez obzira koliko je to moguće ili ne. Uostalom, vjerujem da ništa nije nemoguće ako se dovoljno jako želi.

Poznati ste kao neko ko odbija živjeti prema ustaljenim životnim normama, no jeste li ikada u životu sputavali sebe da biste živjeli onako kako društvo smatra da bi trebalo?

– Možda dok sam bila u braku, ali mi je to jako teško padalo. Besmisleni razgovori o banalnim stvarima, podjela na ženske i muške poslove, odlasci na slave, proslave, rođendane i klimanje glavom, sve mi je to bilo ponekad vrlo zamorno i tužno. Najbolje sam se osjećala u društvu mojih studenata, djece i adolescenata.

Kada ste rekli sebi da Vam je svega toga dosta i da okrećete novu stranicu?

– To nije bila odluka nego izbor između života i smrti. Poslije epizode s rakom, više nisam mogla da gušim i gutam osjećanja, shvatila sam da, ako hoću da živim, onda više nema pretvaranja, glume i skrivanja, laži i smijanja kada treba da se plače. Od tada govorim ono što mislim i radim ono što osjećam.

Medeni mjesec proveli ste u Škotskoj, čija je to želja i ideja bila?

– Na samom početku naše veze, Nikos mi je poslao da pročitam „Zeleni zrak“, jedini ljubavni roman Julesa Vernea. Predivna priča koja se odvija u Škotskoj toliko je bila romantična i uzbudljiva, a Škotska opisana tako živo i bogato, da sam odmah imala ideju da krajem augusta, kada se roman i odvija, odemo u Škotsku i snimimo dokumentarac iz perspektive budućnosti Julesa Vernea. Na to je Nikos gotovo zaplakao, rekavši da je on prije 15 godina bio tamo i na vrhu ostrva Jone zakopao crveno penkalo. Tako da smo mi kao njegovi glavni junaci, u potrazi za zelenim zrakom obilazili zamkove, dvorce, tvrđave, jezera, brda i doline, ostrva i gradove Škotske, ali i da tražimo Nikosovo crveno penkalo.

Šta Vas je posebno dojmilo dok ste boravili u Škotskoj?

– Topli, srdačni ljudi. Predjeli nestvarne ljepote, netaknuti od doba Pikta i Kelta. Jezera duboka i ogromna, čudna škotska goveda s ogromnim riđim šiškama, nijanse zelene boje koje nisam ni mogla da zamislim, travnjaci i cvijeće, stijene, Sjeverno more i Atlantski okean, gradići i sela, ali i metropole kao Edinburg, prijestonica teatra. Možda je najupečatljivije bilo ostrvo Jona, s grobovima škotskih kraljeva, među kojima je i pravi Macbeth.

Budući da jako volite da putujete i upoznajete nove kulture, koju destinaciju imate u planu zajedno posjetiti?

– Odavno imam plan da obiđem plave zone, pet mjesta na Planeti gdje žive najdugovječniji ljudi. Dva mjesta su u Evropi, Sardinija i ostrvo Ikarija u Grčkoj. Sljedeće putovanje nam je na Ikariju.

S obzirom na to da je ovo Vama treći brak, zbog čega nikada niste izgubili vjeru u brak?

– Ko kaže da nisam? Deceniju sam provela govoreći viceve na račun braka, čak sam govorila da je brak ubica ljubavi. Ali, kada sam ponovo osjetila ljubav, sve se promijenilo. Uostalom, naše obostrano negativno iskustvo će nam pomoći da sve snage, sile, volju i ljubav uložimo u trajanje naše ljubavi.

Vi ste uspješna dramaturginja, profesorica dramaturgije, književnica, scenaristica i muzičarka. Šta Vas od tih profesija najviše ispunjava?

– Pisanje. I konačno, zahvaljujući Nikosu i mom odlasku u Atinu, sada imam vremena, i mogu ponovo da pišem ozbiljne knjige, poeziju, romane i scenarija, što sam oduvjek najviše i voljela da radim.

Kako uspijevate pronaći balans između privatnog i poslovnog života, budući da Vi i Nikos ne živite na istoj adresi?

– Već sam se preselila. Čim je moj veliki blender došao ovdje, odavde više ne idem. Sada živimo najviše u Atini, i samo jednom mjesečno dođem u Beograd na nedjelju dana da obavim neke poslove.Tada snimim emisije, održim blok nastavu i poplaćam račune, a potom se vratim u Grčku.

Kakvi su Grci kada su zaljubljeni i kada vole? Koliko se razlikuju od naših muškaraca? Šta to Grčku i Grke čini posebnima?

– Grci su izmislili ljubav, erotiku i sve što uz to ide! Strast i osjećajnost, seksualna sloboda i istraživanje seksualnosti dominirali su Olimpom i bogovima. Većeg oploditelja i zavodnika od Zeusa nije bilo, zar ne? Potomci tih starih Grka su itekako posvećeni ženama. Predigra je zakon, putenost i zavođenje nacionalni sport. S druge strane, tradicija, porodica, veliki nacionalni ponos zbog koga bi sutra svi išli na barikade i borili se protiv neprijatelja, veliki temperament zbog koga djeluje da se Grci stalno svađaju, a zapravo su samo emotivni, sve je to Grčka. Stari Grci, predvođeni Platonom i Aristotelom, još žive vrlo živahno u svijesti novih Grka, uporedo s modernim pogledima na život.

maja volk6

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti