NovostiReceptiZdravlje

Dnevna konzumacija mliječnih proizvoda kod netolerancije na laktozu

Imate probavne smetnje poslije konzumacije mlijeka? To može biti poslijedica nedostatka enzima laktaze u crijevima, koja absorbuje mliječni šećer – laktozu. Međutim, uprkos tome sada možete uživati u punom okusu i hranljivosti mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ljudi svih dobi trebaju uravnoteženu dnevnu prehranu s dovoljno kalcijuma i drugih minerala i visokokvalitetnim bjelančevinama i vitaminima.

Ove prirodne hranjive tvari u idealnom omjeru nalaze se u mlijeku. Zbog pretvaranja u mliječne kiseline fermentisani mliječni proizvodi imaju niži sadržaj laktoze. Dakle, ljudi s blažim oblikom laktozne intoleracije, umjesto mlijeka, bez brige mogu uživati u jogurtu, kefiru i kiselom mlijeku.

U širokom rasponu ponude mlijeka i mliječnih proizvoda takođe su dostupni proizvodi sa vidljivo označenim znakom “bez laktoze”. Njih možete naći u svim u bolje opremljenim trgovinama.

Ne zaboravite: Mliječno je super!