Vježbanje kao lijek

Piše: Redakcija

Ukoliko vam teško pada zahlađenje jer vam hladniji vazduh i vlažno vrijeme izazivaju kostobolju, savjet je da bude fizički što aktivniji jer rekreacija na tijelo djeluje kao analgetik. Naravno, uslov je da bolovi nisu uzrok nekog ozbiljnijeg oboljenja skeletnog sistema koje zahtjeva medicinski program vježbi.
Fizička aktivnost, osim što povoljno djeluje na zglobove i doslovno razmrdava tijelo, prija i mentalnom zdravlju. Praktično govoreći, tmurno vrijeme ima mnogo manji negativan utjecaj na raspoloženje ako ste u dobroj tjelesnoj formi. Sve predložene vježbe radite u skladu sa trenutnim mogućnostima, što znači da svaki pokret treba da prija, dišete ravnomjerno i ne pravite nagle okrete ili savijanja.
ZAGRIJAVANjE
Da biste ubrzali cirkulaciju i pripremili tijelo za vježbanje, najprije istrčite jednu kraću razdaljinu u tempu koji vam odgovara. Prije trčanja kružnim pokretima zagrijte vrat, ramena, kukove, koljena i skočne zglobove. RAMENA Podižite ruke od tijela dok ne budu u visini ramena, da biste povećali kapacitet pluća i “podmazali” mišiće ramenog pojasa. Duboki udah prati podizanje, a ravnomjerni izdisaj supštanje ruku.
STRUK I BOČNI TRBUŠNjACI
Zauzmite raskoračni stav i lagano se okrećite u struku, tako da noge miruju, a pomjerate samo gornji dio tijela. Kontrolisanim pokretom, što znači snagom mišića, okrećite se ulijevo i udesno. Vježba je odlična jer poboljšava pokretljivost kičmenog stuba i aktivira bočne trbušne mišiće.
ISTEZANjE LEĐA I ZADNjE STRANE BUTINA Zauzmite širi raskoračni stav i spustite gornji dio tijela ka sredini. Zatim se okrećite najprije ka jednoj, a potom ka drugoj nozi. Svaki pokret kontrolišite snagom mišića stomaka i leđa (ne povijajte leđa već zategnite mišiće leđa i stomaka i na taj način upravljajte kretanjem). Vježba je namenjena istezanju leđa i zadnje strane butine i odgovara onima koji dugo sjede, prenose Novosti..

Izvor: Avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti