Tikva ili bundeva, izdašna kraljica jesenjeg jelovnika nepresušan je izvor inspiracije za gurmane. Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu ili kuhanu, s njom ne možete pogriješiti. Ima sočno meso lijepe narandžaste boje, slatkasta je, a cijene je i nutricionisti zbog vrlo niske kalorijske vrijednosti, te zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B grupe, kalija, fosfora, kalcija, željeza… Preporučuje se u prehrani svih dobnih skupina, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o izgledu. Donosimo tri recepta pomoću kojih tikvu možete uvrstiti i na svoju trpezu
PUNJENA TIKVA NA MEKSIČKI NAČIN
Sastojci:
- 1,5 kg Hokaido tikve
- 300 g mljevene junetine
- Luk po želji
- 2 čehna bijelog luka
- ½ kaičice mljevene čili papričice
- 200 ml povrtnog temeljca
- 200 g rajčica
- 200 g kukuruza
- 1 paprika
- 10 maslina
- 100 g riže dugog zrna
- 100 g milerama
- 100 g ovčijeg sira
- so, biber
Priprema:
- Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite je i stavite na stranu.
- Tikvi odrežite vrh (poklopac s peteljkom), tako da je otvor dovoljno širok da je možete očistiti od koštica, mekanog dijela i vlakana (poklopac ne bacamo). Zatim je posolite iznutra i stavite na stranu.
- U tavi, na vrućem ulju, pržite sjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte iskoštene i na kockice narezane masline, mljevenu čili papriku, protisnuti bijeli luk, i čim zamiriše dodajte mljeveno meso, so i biber. Sve zajedno pržite, stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto.
- Zatim ulijte povrtni temeljac, dodajte sjeckani paradajz, mladi kukuruz, mileram, kuhanu rižu, papriku i ovčiji sir narezane na kockice. Sve zajedno, začinite solju i biberom, nježno izmiješajte i premjestite u tikvu.
- Napunjenu tikvu položite na lim za pečenje, prekrijte alu folijom i stavite da se peče u zagrijanu rernu, na 200 °C, 45-60 minuta odnosno, dok meso tikve ne omekša.
- 15-ak minuta prije kraja pečenja skinite foliju i tikvu poklopite odrezanim vrhom s peteljkom, te nastavite s pečenjem.
PEČENA TIKVA
Sastojci:
- 1 Hokaido tikva
- 2 čehna bijelog luka
- ruzmarin
- maslinovo ulje
- feta sir
Priprema:
- Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, Hokaido narežite na tanke kriške i poredajte po posudi.
- Protisnite bijeli luk, stavite ga u čašu s 2-3 kašičice maslinovog ulja, te ravnomjerno prelijte i rasporedite po svim sastojcima. Pospite ruzmarinom.
- Pecite u rerni oko 20 minuta (probajte da li je omekšalo).
- Kada je sve gotovo pospite feta sirom.
KREM ČORBA OD TIKVE
Sastojci:
- 500 g tikve
- 100 g mrkve
- 1 krupniji krompir
- 1,25 l bistre supe
- 100 g pavlake
- 50 g ulja
- 1/2 glavice crnog luka
- 1 grančica ruzmarina
- biber
- so
Priprema:
Tikvu i krompir očistite i isijecite na kockice. Mrkvu isijecite na kolutiće, a crni luk sitno isjeckajte.
Zagrijte ulje, dodajte isjeckani luk i propržite da bude staklast. Zatim dodajte tikvu, krompir i mrkvu, prelijte s malo supe, dodajte ruzmarin, začinite po ukusu i sve zajedno dinstajte nekoliko minuta. Sipajte ostatak supe i kuhajte dok povrće potpuno ne omekša.
Gotovu čorbu sklonite s vatre, izvadite grančicu ruzmarina i sve propasirajte kroz gusto sito. Čorbu zatim vratite na šporet, pustite da provri, umiješajte pavlaku i kratko prokuhajte. Poslužite toplo.