Bijeli šećer: Tihi ubica koji vreba iz svakog obroka

Piše: Redakcija

Zovu ga još i novi duhan jer je poguban za zdravlje i stvara ovisnost. Poput tempirane je bombe koja polako otkucava i može eksplodirati svaki tren.

To je šećer i milioni ljudi u svijetu ovisni su o njemu. Šećer danas truje naš organizam kroz svakodnevnu prehranu, a zbog teške ovisnosti o njemu, koje ljudi uglavnom nisu svjesni, stručnjaci ga uspoređuju s nikotinom. Mislite da ne konzumirate mnogo šećera?

U zabludi ste, jer je tokom godina našao svoj put do apsolutno svega – od kriške kruha do dijetalnog jogurta. Šećer je tihi ubojica, pa ne čudi da imamo epidemiju debljine, dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila. Broj oboljelih od šećerne bolesti u posljednjih nekoliko godina se u susjednoj Hrvatskoj povećao 50 posto, pa od nje pati više od 300.000 ljudi.

Mehanizam nastanka bolesti još nije do kraja poznat medicini, ali zna se da nezdrave životne navike i nezdrava prehrana definitivno utječu na pojavu dijabetesa. Debljina će također povećati rizik od dijabetesa, a uz rafinirane masnoće i ugljikohidrate, kad je debljina u pitanju, pogubni su upravo rafinirani šećeri.

U svijetu vlada pandemija debljine. Procjene kažu da je čak pola stanovnika Hrvatske prekomjerno teško. Pakleni se krug zatvara bolestima srca i krvnih žila koje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, pa tako i u nas.

Statistike kažu da svaki drugi građanin Hrvatske umire zbog bolesti srca ili krvožilnog sustava. Uzroci su već spomenuta debljina, dijabetes, loša prehrana, manjak tjelesne aktivnosti, pušenje…
Pobijedite ‘bolesnu’ želju za slatkim

I zato, posljednji je tren da se osvijestite i očistite šećere iz svojeg organizma. Detoks šećernih otrova donijet će vam zdravlje i smanjiti rizik od bolesti, a kako se očistiti, osmislila je britanska liječnica dr. Brooke Alpert.

Njezin plan pomoći će vam da pobijedite bolesnu želju za slatkim koja vas opsjeda svakodnevno. Na Twitteru objavljuje mnogobrojne recepte, a kompletan pristup bazira se na kliničkim dokazima i iskustvima sa stvarnim ljudima. Ovdje nije riječ o dijeti.

Industrija decenijama stavlja šećer u svu hranu pa pazite što kupujete

Prehrambena industrija je kroz desetljeća šećer ubacila u sve proizvode. Nakon godina kontinuirana unosa malih doza šećera na dnevnoj bazi naša su tijela postala ovisna i stalno traže još šećera.

Jeste li znali da jedna zdjelica nemasnog jogurta može sadržavati i do četiri čajne kašike šećera? Vjerojatno niste jer takvu vrstu hrane ne povezujete sa šećerom.

Odlučili ste zdravo doručkovati pa svaki dan pojedete žitarice s nemasnim mlijekom. Naravno, ne dodajete šećer jer to je zdravi doručak, zar ne?

No prava istina je da ste tim obrokom žitarica u svoje tijelo unijeli golemu količinu šećera. Porcija od 50 grama gotovo svih žitarica na tržištu ima u sebi najmanje dvije čajne žličice šećera, a neke čak i do nevjerojatnih sedam! Dakle, šećer koji unosite nije samo onaj koji ćete svjesno staviti u kafu ili čaj ili onaj u kojem ćete uživati dok jedete čokoladu.

Šećera ima baš u svemu, od prerađenog bijelog brašna do bijele riže i voćnih sokova. Kad je dr. Alpert stavljala svoje pacijente na dijetu bez šećera, rezultati su bili čudesni. Čak i sasvim mali pomak, poput izbacivanja iz prehrane voća i nekih rafiniranih ugljikohidrata, znatno bi poboljšali zdravlje pacijenta i utjecali na smanjenje težine.

Uskoro je postalo vrlo jasno da masnoće nisu te koje su utjecale na debljinu, a oni pacijenti koji su izgubili najviše kilograma bili su ovisnici upravo o šećeru. No pacijenti koji su postigli uspjeh nisu se samo odrekli krafni i kroasana. Da je barem sve tako jednostavno, kaže dr. Alpert. Uspjeh zapravo dolazi kad se pacijent odrekne velikog broja industrijskih namirnica za koje prije nije ni vjerovao da u njima ima šećera.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte još