Mala škola kulinarstva – Kako možete iskoristiti posudice za led

Piše: Redakcija

Mnogo je načina na koje možete iskoristiti posudice za led, a mi vam donosimo nekoliko ideja

Kremaste kocke od avokada
Uzmite dva zrela avokada i izgnječite ih u pire, dodajte tri kašike slatkog kondenziranog mlijeka ili neke mliječne kreme i sve sjedinite da dobijete lijepu kremu. Sipajte je u posudice za led, zamrznite, pa izvadite iz posudica i stavite u kesice za zamrzivač. Svaki put kada vam treba osvježenje jednostavno uzmite jednu i rashladite se.

Ledena kafa
Ostatke kuhane kafe sipajte u posude za led i zamrznite. Ove kockice stavljajte u ledenu kafu umjesto običnih kockica leda kako ne biste razrijedili napitak.

Ledene kockice od začinskog bilja
Sačuvajte svježinu origana, bosiljka, nane, bijelog luka i đumbira tako što ćete ih nasjeckati, izmiksati u blenderu s malo biljnog ili maslinovog ulja i dobijenom smjesom napuniti posude za led. Zamrznite ih i koristite u kremastim supama.

Voćne ledene kocke
Bobičasto voće (borovnice, maline, jagode, ribizle) stavite u posudice za led i zalijte sodom ili kiselom vodom, pa zamrznite. Koristite kao dekoraciju za koktele na  zabavama.

Kockice od paradajz-sosa
Ako vam je ostalo paradajz-sosa u konzervi ili tetrapaku, jednostavno ga sipajte u posudice za led i zamrznite, a zatim čuvajte u kesama za zamrzivač. Na ovaj način neće se uhvatiti plijesan i sos će uvijek biti svjež.

Pročitajte još