Iskoristite sezonu: Tri ukusna jela s gljivama

Piše: Redakcija

Sezona gljiva uveliko je počela, a one su dio svih svjetskih kuhinja zbog svog ugodnog okusa i bogatstva hranjivim tvarima. Najvećim djelom se sastoje od vode, pa su zbog svoje niske kalorijske vrijednosti dobar izbor osobama na dijeti. Donosimo vam tri ideje kako da na najukusnije načine pripremite jela s gljivama

PUNJENE GLJIVE 

Mushrooms stuffed with vegetable mince and cheese served on the old cutting board

Sastojci:

  • 700 g šampinjona (velikih)
  • 200 g pileće šunke
  • 100 g sira
  • 3 velike kašike milerama
  • 1 jaje
  • 2 čehna bijelog luka
  • malo peršuna u prahu
  • maslinovo ulje (za dinstanje)
  • povrtni začin (za smjesu)

Priprema:

  1. Očistite gljive (ne perite ih). Peteljke gljiva odvojite i usitnite. Klobuke šampinjona poslažite u pek papirom obloženu tepsiju, te ih punite smjesom koju ste pripremili.
  2. Smjesu napravite tako što ćete kapulu i bijeli luk prodinstati na maslinovom ulju, dodajte im šunku rezanu na kockice i peteljke gljiva koje ste prethodno usitnili.
  3. Dinstajte 10 minuta, dodajte malo povrtnog začina, peršuna u prahu i pustite smjesu da se prohladi. U prohlađenu smjesu dodajte sir rezan na kockice, mileram i jaje.
  4. Sve dobro sjedinite i punite klobuke šampinjona. Po punjenim šampinjonima naribajte malo sira i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.
  5. Servirati vruće.

 

PALAČINCI S PILETINOM I GLJIVAMA

Homemade pancakes stuffed mushrooms

Sastojci:

Za punjenje:

  • 500 g pilećih prsa
  • 100 g šampinjona
  • 100 g sira gaude
  • 50 g parmezana
  • luk
  • mrkva
  • bijeli luk
  • maslinovo ulje

Za palačinke:

  • jaja
  • brašno
  • mlijeko
  • mineralna voda
  • prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Napravite smjesu za palačinke od jaja, brašna, mlijeka, mineralne vode i malo soli pa na vrućoj tavi ispecite ukupno šest palačinki.
  2. Na vrućoj tavi ugrijte kašiku maslinovog ulja, pa dodajte sitno nasjeckani luk i bijeli luk. Kada lagano porumene, dodajte naribanu mrkvu, nasjeckane šampinjone i pileća prsa narezana na sitne kocke. Umjesto pilećih prsa možete koristiti i mljeveno pileće meso. Sve sastojke u tavi dobro izmiješajte i pustite da se dinstaju na laganoj vatri oko 20 minuta.
  3. Zadnjih pet minuta u tavu dodajte sireve gaudu i parmezan, te ih ostavite da se otope i sjedine s ostalim sastojcima u tavi. Smjesu sklonite s vatre i njome punite prethodno ispečene palačinke.

 

RIŽOTO S GLJIVAMA

An overhead photo of a mushroom risotto, with champignons, fresh parsley, porcini, a slice of Parmesan, a glass of white wine, a fork and a spoon, and a place for text, on a dark rustic texture

Sastojci:

  • 1 narezan luk
  • 2 velike kašike maslinovog ulja
  • 450 g gljiva po izboru
  • 350 g riže
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 25 g putera
  • 3 velike kašike svježe naribanog parmezana

Priprema:

  1. U velikoj tavi na laganoj vatri dinstajte luk na maslinovom ulju kroz 15 minuta, sve dok ne bude mekan i karameliziran. Pojačajte vatru i dodajte gljive, pričekajte 3-4 minute dok ne budu lagano smeđe.
  2. Dodajte rižu i kuhajte miješajući minutu, sve dok riža ne bude obložena uljem. Dodajte vino i konstantno miješajte, sve dok se vino skoro cijelo ne apsorbira. Za to vrijeme neka se lagano kuha povrtni temeljac.
  3. Dodajte 50 ml povrtnog temeljca u rižu. Kuhajte i miješajte sve dok se tekućina ne apsorbira. Nastavite dodavati temeljac ovim načinom, konstantno miješajući, sve dok ne potrošite temeljac i riža ne omekša.
  4. Maknite s vatre, umiješajte puter i parmezan, te poslužite vruće.

 

SAVJET PLUS: 

KAKO PRIPREMITI RIŽU

– Šoljica po osobi

Kod kuhanja riže vrijedi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 ml) riže idu dvije šoljice vode. Dvije šoljice riže dovoljne su za dvoje, a četiri za četiri osobe. Prije kuhanja rižu treba oprati kako bi nestale sve nečistoće.

– Prženje na ulju

Prvi korak do savršene riže jest prženje na ulju. Zagrijte ulje i dodajte rižu te prepržite dok ne dobije žućkastu boju. Nakon toga ulijete vodu i posolite. Čim riža zavrije, lonac poklopite i smanjite vatru. Kuhajte oko 25 minuta dok riža ne omekša. Ulje će spriječiti lijepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuhanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi riža ostala bijela.

– Puter

Rižu možete pripremiti i tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite opranu rižu i kuhate dok ne počne da vrije. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u rižu umiješajte malo putera kako se zrna ne bi slijepila.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti