Boje jeseni na trpezi – mrkva na tri načina

Piše: Redakcija

Mrkva se u našoj tradicionalnoj kuhinji najčešće stavlja u čorbasta jela, ali se od ovog zdravog i ukusnog povrća mogu praviti slane i slatke poslastice, salate i predjela, može i da se peče, te griluje. Naravno, najbolje je da se narandžasti korijen jede u svježem stanju, kao dodatak salatama ili pastama, jer tada zadržava sve korisne sastojke. Donosimo vam prijedloga kako da ovo povrće uvrstite na vašu trpezu

HRSKAVI ŠTAPIĆI OD MRKVE 

Roasted Carrots with thyme, garlic, lemon and honey on baking try , cooking preparation. Healthy root vegetables concept

Sastojci:

  • 8 mrkvi
  • glavica crvenog luka
  • kašika ulja od oraha ili kikirikija
  • 2 kašike suhog grožđa
  • kašika mljevenih oraha
  • sok jednog limuna
  • 1 kašika sitno isjeckanog peršuna
  • 1 kašika sitno isjeckanog kopra
  • prstohvat karija
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera

 

  1. Mrkve očistite i isijecite na štapiće, a crveni luk sitno isjeckajte na kockice.
  2. Stavite mrkvu i luk u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, prelijte uljem, karijem, poslite i pobiberite.
  3. Pecite na 250 stepeni oko 15 minuta. Za to vrijeme pomiješajte sok od limuna, isjeckano suho grožđe i dodajte 1/4 šolje vode.
  4. Prelijte time mrkvu i luk, pa nastavite da pečete još 10 minuta. Na kraju dodajte peršun i kopar, po želji možete dodati biber.

 TORTA OD MRKVE

carrot cake with pecans, honey mousse, glazed.

Potrebno je:

  • 500 g mrkve
  • 2 šake prepečenih oraha
  • 4 jajeta
  • 1 kašika brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 7 kašika mljevenog keksa
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike suncokretovog ulja
  • 3 kašike otopljenog putera
  • prstohvat muškatnog oraha
  • prstohvat đumbira
  • 1 kesica šlaga

 

Priprema:

  1. Pomiješajte mljevene orahe, mljeveni keks, smeđi šećer, cimet i đumbir.
  2. Dobro izmiješajte sve sastojke, najbolje umutite u blenderu da dobijete jedinstvenu masu. Dodajte puter, promiješajte, te sipajte ravnomjerno u pleh na pek papir i odložite dok ne napravite fil, ali uključite rernu da se grije na 200 stepeni.
  3. Mrkve očistite i isijecite na tanke kolutove, prelijte vodom i posolite prstohvatom soli i na umjerenoj temperaturi kuhajte oko 20 minuta.
  4. Ako je povrće meko, procijedite ga i umutite u blenderu, pa ostavite da se ohladi. U manjoj posudi pomiješajte brašno, cimet, đumbir i muškatni orah, pa pomiješajte s pireom od mrkve. Na kraju dodajte jaja i sjedinite smjesu, pa sipajte ravnomjerno preko podloge u plehu.
  5. Pecite 40 do 50 minuta. Izvadite, sačekajte da se ohladi, te namažite šlag preko. Ohladite u frižideru prije posluživanja.

 

KREM SUPA OD MRKVE

Carrot soup

Sastojci:

  • pileći temeljac
  • 1 kg mrkve
  • 1 veća jabuka
  • peršun
  • korijander u zrnu
  • slatki curry
  • svježe mljeveni biber
  • maslinovo ulje
  • bademi za posipanje

Priprema:

  1. Prvo napravite pileći temeljac. U vodu stavite pileće kosti, oguljenu glavicu luka, svježi celer (jedna kriška je dovoljna kako juha ne bi bila prejaka) i kockicu za juhu, te kuhajte na laganoj vatri.
  2. Zatim dodajte mrkvu i jednu veću oguljenu jabuku da juha ne bude prejaka. Pred kraj ubacite listove peršuna i malo korijandera u zrnu.
  3. Za još bolji okus juhe dodajte i malo slatkog curryja u prahu i svježe mljeveni crni papar. Ako juha nije dovoljno slana dodajte soli ili vegete, iako je sama kocka za juhu dovoljno slana. Temeljac procijedite, zatim izmiksajte mrkvu i procijeđeni temeljac u blenderu dok ne dobijete željenu gustoću.
  4. Možete dodati i kap domaćeg maslinovog ulja. Pri posluživanju prepržite listiće badema, te ih pospite po juhi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti