Mrkva se u našoj tradicionalnoj kuhinji najčešće stavlja u čorbasta jela, ali se od ovog zdravog i ukusnog povrća mogu praviti slane i slatke poslastice, salate i predjela, može i da se peče, te griluje. Naravno, najbolje je da se narandžasti korijen jede u svježem stanju, kao dodatak salatama ili pastama, jer tada zadržava sve korisne sastojke. Donosimo vam prijedloga kako da ovo povrće uvrstite na vašu trpezu
HRSKAVI ŠTAPIĆI OD MRKVE
Sastojci:
- 8 mrkvi
- glavica crvenog luka
- kašika ulja od oraha ili kikirikija
- 2 kašike suhog grožđa
- kašika mljevenih oraha
- sok jednog limuna
- 1 kašika sitno isjeckanog peršuna
- 1 kašika sitno isjeckanog kopra
- prstohvat karija
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- Mrkve očistite i isijecite na štapiće, a crveni luk sitno isjeckajte na kockice.
- Stavite mrkvu i luk u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, prelijte uljem, karijem, poslite i pobiberite.
- Pecite na 250 stepeni oko 15 minuta. Za to vrijeme pomiješajte sok od limuna, isjeckano suho grožđe i dodajte 1/4 šolje vode.
- Prelijte time mrkvu i luk, pa nastavite da pečete još 10 minuta. Na kraju dodajte peršun i kopar, po želji možete dodati biber.
TORTA OD MRKVE
Potrebno je:
- 500 g mrkve
- 2 šake prepečenih oraha
- 4 jajeta
- 1 kašika brašna
- 2 dl mlijeka
- 7 kašika mljevenog keksa
- 3 kašike smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike suncokretovog ulja
- 3 kašike otopljenog putera
- prstohvat muškatnog oraha
- prstohvat đumbira
- 1 kesica šlaga
Priprema:
- Pomiješajte mljevene orahe, mljeveni keks, smeđi šećer, cimet i đumbir.
- Dobro izmiješajte sve sastojke, najbolje umutite u blenderu da dobijete jedinstvenu masu. Dodajte puter, promiješajte, te sipajte ravnomjerno u pleh na pek papir i odložite dok ne napravite fil, ali uključite rernu da se grije na 200 stepeni.
- Mrkve očistite i isijecite na tanke kolutove, prelijte vodom i posolite prstohvatom soli i na umjerenoj temperaturi kuhajte oko 20 minuta.
- Ako je povrće meko, procijedite ga i umutite u blenderu, pa ostavite da se ohladi. U manjoj posudi pomiješajte brašno, cimet, đumbir i muškatni orah, pa pomiješajte s pireom od mrkve. Na kraju dodajte jaja i sjedinite smjesu, pa sipajte ravnomjerno preko podloge u plehu.
- Pecite 40 do 50 minuta. Izvadite, sačekajte da se ohladi, te namažite šlag preko. Ohladite u frižideru prije posluživanja.
KREM SUPA OD MRKVE
Sastojci:
- pileći temeljac
- 1 kg mrkve
- 1 veća jabuka
- peršun
- korijander u zrnu
- slatki curry
- svježe mljeveni biber
- maslinovo ulje
- bademi za posipanje
Priprema:
- Prvo napravite pileći temeljac. U vodu stavite pileće kosti, oguljenu glavicu luka, svježi celer (jedna kriška je dovoljna kako juha ne bi bila prejaka) i kockicu za juhu, te kuhajte na laganoj vatri.
- Zatim dodajte mrkvu i jednu veću oguljenu jabuku da juha ne bude prejaka. Pred kraj ubacite listove peršuna i malo korijandera u zrnu.
- Za još bolji okus juhe dodajte i malo slatkog curryja u prahu i svježe mljeveni crni papar. Ako juha nije dovoljno slana dodajte soli ili vegete, iako je sama kocka za juhu dovoljno slana. Temeljac procijedite, zatim izmiksajte mrkvu i procijeđeni temeljac u blenderu dok ne dobijete željenu gustoću.
- Možete dodati i kap domaćeg maslinovog ulja. Pri posluživanju prepržite listiće badema, te ih pospite po juhi.