489
Torta sa smokvama
Sastojci za biskvit:
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 burbon vanilija
- 100 g smokvi
- 60 g rastopljenog putera
- 40 g glatkog brašna
- 40 g oštrog brašna
- 1/2 praška za pecivo
Sastojci za kremu:
- 6 žumanjaka
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 30 ml mlijeka
- 5 listova želatina
- 300 g Philadelphia sirnog namaza
- 30 ml vrhnja za šlag
- 400 g smokve
Priprema:
- Jaje, šećer, vanilin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksajte. Zatim dodajte sjeckane smokve, puter, oba brašna i prašak za pecivo.
- Sve lagano pomiješajte i stavite u kalup od 28 cm namašćen puterom i pospite krušnim mrvicama. Pecite na 180 stepeni, 15 minuta. Želatin namočite u hladnoj vodi. Žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto miješajte na pari do 75 stepeni.
- Dodajte prethodno namočen želatin i miješajte na pari još minutu. Toplu kremu polako umiješajte u prethodno razrađen sir, miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Na kraju dodajte tučeni šlag i sve skupa povežite. Izlijte u kalup preko biskvita i ostavite da se ohladi, te stegne preko noći. Svježu smokvu izrežite na kriške i položite na tortu prije samog posluživanja.
Štrudla sa smokvama
Za tijesto:
- 1 kg brašna
- 250 g putera
- 4 jaja
- 150 g šećera
- kašičica praška za pecivo
- kašičica soli
Za fil:
- 200 g svježih smokava
- 1/2 šolje suhog grožđa
- 2 šake sjeckanih badema
- 3 kašike džema od kajsije
- 1/2 kašičice espresso kafe
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
- 100 g crne čokolade
- jaje za glazuru
- Zajedno umiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so i puter, pa dodajte cijela jaja. Ovo tijesto sipajte na podlogu koju ste posuli brašnom, zatim ga rukama oblikujte u loptu i stavite u plastičnu foliju.
- Ostavite da odstoji u frižideru 60 minuta. Za to vrijeme smokve isjeckajte na komadiće, potopite u kipuću vodu i kuhajte nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi, a zatim dodajte ostale sastojke iz fila i polako miješajte.
- Sklonite s vatre i sačekajte da se fil ohladi. Izvadite tijesto iz frižidera i podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki razvijte oklagijom u pravougaonik, nanesite fil na ivicu tijesta uzduž i urolajte u tanji rolat.
- Kada potrošite sve tijesto i fil, rolate nožem isijecite na komade željene veličine, stavite u pleh, premažite umućenim jajetom i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta. Servirajte toplo ili hladno.
Janjeći kotleti u umaku od smokve
SASTOJCI:
- 450 g janjećih kotleta
- 10-15 smokava
- 3 krompira
- 150 g badema
- 0,3 dl crnog vina
- po 2 g soli i bibera
- 0,2 dl maslinovog ulja.
PRIPREMA:
- Janjeće kotlete marinirajte u crnom vinu i smokvama (mogu biti i suhe) 24 sata. Mariniranu janjetinu stavite da se peče pola sata na 215 stepeni uz lagano podlijevanje sokom od marinade.
- U međuvremenu narežite na četvrtine krompir i popržite na masnoći, a pred kraj prženja dodajte suhe smokve.
- Pred kraj pečenja mesa odvojite umak i dodajte smokve iz marinade. Umak i narezane smokve u tavi propržite na malo maslinovog ulja i bijelog luka, dodajte malo crnog vina, pa pustite da se na laganoj vatri reducira.
- Dobivenim umakom prelijte kotlete i krompir, te pospite listićima proprženih badema.