Istanbul: Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi uz Sidrana, Amiru Medunjanin i Damira Imamovića

Piše: Redakcija

Turska fondacija BSA inicirala je dodatne mostove kulture te obezbijedila prijevod monografije “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” na turski jezik. U okviru predstavljanja monogografije koje će biti upriličeno sutra u Istanbulu, zakazana je i izložba 50 ekskluzivnih fotografija metarskog formata.

Knjiga “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” slovi kao jedinstvena predstavnica BiH, sačinjena od 448 kvalitetnih stranica upečatljivih fotografija i značajnih autorskih tekstova, koju je prvo Sarajevo i sarajevska publika imala priliku upoznati u decembru prošle godine.

Osim Sarajeva, Sanskog Mosta, Mostara, Praga i ostalih gradova gdje je monografija već predstavljena, još duža je lista adresa gdje bi ova knjiga trebala biti predstavljena unutar BiH i regiona.

S obzirom na to da je riječ o optimističnom projektu koji je vidio svjetlo dana isključivo zbog upornosti vizije i misije autora i fotografa Samira Sinanovića te nesebične podrške pojedinaca, vijest da je knjiga prevedena na turski jezik poprima još veći značaj i dodatne dimenzije.

– Voda nas nosi u pravom smjeru i zahvalnost dugujem čelnim ljudima fondacije, koji su prepoznali naša zalaganja i značaj priče o Bosni – riječi su autora Sinanovića.

Na festivalu posvećenom bosanskoj kulturi i tradiciji, osim Sinanovićeve izložbe i predstavljanja knjige, gosti učesnici festivala su i pjesnik Abdulah Sidran te bosanskohercegovački interpretatori sevdaha Amira Medunjanin i Damir Imamović.

Monografija “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” je vrlo ozbiljan projekt koji na ilustrovani i inovativan način govori o BiH i njenim vrijednostima. Činjenica da premalo poznajemo sebe, svoje porijeklo, tradiciju, kulturu, običaje i kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe, ukazuje na potrebu za ovakvim projektom koji bi inspirirao pojedince i grupe, ali ponajviše zvanične institucije iz sfere obrazovanja, kulture i turizma, da više sarađujemo, komuniciramo, putujemo i volimo širom Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti