Devet supermoći čudotvornog aspirina

Piše: Redakcija

Iako najčešće pomaže kod gripe i prehlade aspirin možete koristiti i kada vas ujedu insekti, da oporavite kosu, kožu i otklonite žuljeve na nogama.

Ujed insekata

Aspirin smanjuje otok i svrab koji izaziva ujed insekata poput komaraca. Izmrvite jedan aspirin, pomiješajte s kašikom vode i nanesite na mjesto ujeda. Ostavite da djeluje nekoliko minuta.

Oporavlja kožu

Pomiješajte sedam izmrvljenih tableta aspirina s tri kašike jogurta i jednom kašikom meda. Nanesite na lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Koža lica će biti glatka i zablistaće zdravim sjajem! Također, ova maska ima blagi efekt pilinga, pa može i da ukloni mrlje, ublaži ožiljke i spriječi zatvaranje pora.

Eksfolijant

Aspirin je odličan eksfolijant – sredstvo koje uklanja mrtve ćelije s lica. Usput, on pomaže i da se oslobodite viška masnoće i sužava pore na licu. Samo ga pomiješajte s vodom i ostavite da djeluje na licu nekoliko minuta. Ako imate osjetljivu kožu, nanosite ovaj rastvor pažljivo, kako biste izbjegli iritaciju.

Uklanja žuljeve sa stopala

Ove tablete su odlične za omekšavanje peta i uklanjanje mrtve kože sa stopala. Pomiješajte sedam tableta aspirina s pola kašike soka od limuna i napravite gustu pastu. Nanesite na stopala i pokrijte toplom krpom. Ostavite da djeluje deset minuta, a zatim pažljivo uklonite pomoću kamena za pete.

Oporavlja oštećenu kosu

Za zdravu i sjajnu kosu, otopite nekoliko aspirina u čaši tople vode i nanesite na čistu kosu. Ostavite da djeluje 15 minuta pa isperite vodom.

Uklanja mrlje od znoja s odjeće

Aspirin rastvoren u toploj vodi nanesite na mrlje i ostavite da stoji preko noći. Operite odjeću na uobičajen način i mrlje će nestati.

Naslage u kupatilu

Kupatilo nam je puno naslaga sapuna i sredstava za tuširanje. Očistite sanitarije dodavanjem pet aspirina u vaše sredstvo za čišćenje kupatila. Isprskajte sanitarije, ostavite da djeluje pola sata, i dovoljno će biti da prebrišete krpom – sve naslage će otpasti.

Uništite perut

Perite kosu s dva izmrvljena aspirina pomiješana s normalnom količinom šampona za jedno pranje i konačno ćete se otarasiti bijelih pahuljica u kosi.

Riješite se akni

Aspirin ima antiupalna dejstva, pa je odlična pomoć za borbu protiv akni. Izmrvite 2-3 tablete i pomiješajte ih sa sokom limuna. Nanesite mješavinu direktno na bubuljicu i ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa isperite. Nakon ovog tretmana, izbjegavajte izlaganje suncu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti