Dva dobra razloga da kupite crni čaj: Potiče mršavljenje i pobravu

Piše: Redakcija

Zeleni čaj oduvijek je poznat kao čaj koji ubrzava metabolizam i ima brojne zdravstvene prednosti, dok su crni čaj i njegove prednosti u potpunosti zanemarene i zaboravljene.

Crni čaj može potaknuti metabolizam na isti način kao i zeleni. Razlika je samo u tome što zeleni čaj djeluje putem krvi, a crni putem crijeva.

Istraživači su do ovog zaključka došli testiranjem miševa podijeljenih u četiri grupe. Svaka grupa se hranila drugačijom prehranom.

Jedni su jeli namirnice s visokim udjelom masnoće i šećera. Drugi su jeli dijetalna jela s dodatkom ekstrakta zelenog čaja, treći su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoće, šećera i s dodatkom ekstrakta crnog čaja, dok je zadnja skupina jela nemasne namirnice ali s visokim udjelom šećera.

Nakon četiri sedmice, stručnjaci su utvrdili da miševi su koji su konzumirali ekstrakte zelenog i crnog čaja uspjeli smršati.

Razlika između ove dvije vrste čaja svodi se na to kako tijelo apsorbira antioksidante. Dok su polifenoli zelenog čaja dovoljno mali da se apsorbiraju u krvotoku i jetri, polifenoli crnog čaja su veći i ostaju u crijevima, gdje potiču rast dobrih crijevnih bakterija.

Izvor: Centar zdravlja

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti