Biber: Opasnost na vašem stolu

Piše: Redakcija
Dobro razmislite prije nego što sljedeći put posegnete za ovim začinom dok ručate u nekom od restorana.

Iako je logično pomisliti da su toaleti najveća legla bakterija u restoranima, mnogi ne slute da se dvije najprljavije stvari nalaze upravo na stolu.

Rezultati istraživanja sajta Consumer Safety pokazali su da se na prvom mjestu po količini prljavštine u ugostiteljskim objektima nalazi jelovnik, koji u prosjeku sadrži oko 185.000 bakterija, što je oko 100 puta više od broja koji sadrži daska za WC šolju.

Drugo mjesto pripalo je posudi za biber (11.600 bakterija), koju osoblje često preskoči prilikom čišćenja ili je samo prebriše kako bi izgledala čisto, dok mikroorganizmi i dalje ostaju na njoj.

Isto važi za sve posude koje sadrže so, šećer, ulje i sirće, odnosno sve predmete koji prelaze iz ruke u ruku.

Zanimljiv je podatak da roditelji najčešće zabavljaju svoju djecu posudama za so i biber, pa su na njima osim bakterija pronađeni i tragovi pljuvačke, hrane i svega ostalog što se nađe na (prljavim) prstima mališana.

Određena količina fekalnih bakterija takođe je pronađena na kriškama limuna i kockama leda.

Izvor: Vijesti.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti