Birajte crni čaj umjesto kafe

Piše: Redakcija

Zbog svog ljekovitog svojstva posebno se izdvaja crni čaj. Britanski naučnici su prije nekoliko godina objavili da dnevno konzumiranje tri ili više šoljica čaja smanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Mogući mehanizam djelovanja je antioksidativna aktivnost polifenola čaja. Postoje naznake da crni čaj ima ljekovita svojstva i u liječenju karcinoma, osteoporoze i karijesa, o čemu se još uvijek provode istraživanja.

Ono što se pouzdano zna je to da je crni čaj koristan za mršavljenje jer ubrzava metabolizam i aktivno uklanja toksine. 250 ml crnog čaja sadrži gotovo sve minerale i vitamine koji su potrebni našem organizmu. Pitate se kako čaj pomaže mršavljenju? To je zbog raznolikog hemijskog sastava crnog čaja kojim dominiraju tri komponente: jod, tein i pektin.

Tein ubrzava metabolizam i smanjuje probavu. Ako šolju crnog čaja popijete 20 minuta prije jela, hrana neće ostati u želucu. Najvažniji element crnog čaja je pektin, koji nemilosrdno topi masne naslage.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti