Ivana Serhatlić: Fotografijama bilježim najljepši period odrastanja sina

Piše: Redakcija

Foto: Mario Klein i privatni album

Još dok sam bila u drugom stanju, iskusnije mame od mene su mi govorile: „Vrijeme s djecom leti. Jako brzo će ti porasti, tako isto i propuzati, prohodati, početi pričati, pa čak i obdaništu brzo dođe vrijeme.“ Onda sam i sama, čitajući razna iskustva majki, njihove priče, shvatila da s djecom godine prolaze kao u trenu, a da neki trenuci ostaju za vječnost. Za mene kao mamu, jedan od tih trenutaka predstavlja fotografija prema kojoj sam uvijek gajila ljubav. U svojoj glavi sam zamislila da moram zamrznuti svaki trenutak odrastanja Maka, svaki njegov osmijeh, njegovo puzanje, prve zubiće, prve korake, rođendane. Sa suprugom Aldinom sam u braku skoro godinu i svakodnevno zaljubljeno gledamo u mrvu, zrno Maka koje smo zajedno donijeli na svijet. Život je lijep – počinje svoju priču Ivana Serhatlić, majka sedmomjesečnog dječaka Maka, koja originalnim fotografijama bilježi najljepše trenutke odrastanja svoga sina.

PRVI MJESEC

Sve je počelo od prvog mjeseca njegovog rođenja. Prvu fotografiju je napravila od svih svojih ultrazvuk snimaka. Potom su se nizale i druge, i u cijelom tom procesu nisu, kaže nam, bili ničija kopija. Sve fotografije koje napravi, javnost ima priliku vidjeti na privatnom Instagram i Facebook profilu ove mlade mame.

– Kada je Mak imao tri mjeseca, administratori Facebook stranice „Udruženja trudnica i mama“ objavili su, uz moje odobrenje, Makove fotografije. Bila sam presretna. Tada se rodila ideja da pišem i blog, i rekla sam samoj sebi: „Zašto da ne“. Dan kada je na svijet donijela sina, pamti kao najveći dar.

– Devetnaesti februar ove godine datum je koji je urezan u meni. Od ulaska u operacionu salu do izlaska iz nje i spuštanja Maka pored mene, svaki tren je ostao zapečaćen. Prvi plač… Na moj drhtavi glas u sali: „Sine“, zaplakao je, a onda i ja za njim, zbog prevelikih emocija i beskrajne sreće. A onda, dolazi i naše upoznavanje. Dovodi ga babica i kaže: „Evo ga, Antonio Banderas je tu“ (smijeh). Prvim dojenjem, polako je ušao u ovaj svijet, slušajući otkucaje srca koje ga je pratilo osam i po mjeseci, a ja kao majka porođaj zaokružujem osjećajem sreće i potvrdom da smo moje tijelo i ja jedino što mu sada treba. Bio je u stanju tihe budnosti i svim svojim osjetilima upijao je informacije o svijetu oko sebe. Snijeg je lagano padao. On proučava moje lice, sluša moj glas, osjeća toplinu mog tijela, upija moj miris i uživa u prvom kušanju mlijeka, iako za to na početku nije bio neki majstor – kaže Ivana.

mak2 mak3 mak blog1

Vraćamo se na priču o blogu. Kaže, dugo je razmišljala u kojem pravcu želi ići. Znala je da svaku temu trebaju pratiti i originalne fotografije. Tako danas ova sretna mama objavljuje fotografije Maka kao kuhara, doktora i slično. Posebno za naš magazin je osmislila scenografiju za novi set fotografija. Upravo je dala odijelo za svog dječaka na šivanje, govori nam, priznajući da su pomoćni alati i oprema za fotoshooting već spremni.

– Počeli smo s kuharom, doktorom, slikarom, navijačem, majstorom. Maku se to veoma sviđa. On prosto uživa u tome. Mak je izazov. Ne pozira, prirodan je, uvijek s osmijehom i tako se ponaša. Maka mogu „nagovoriti“ na pogled, na veći osmijeh, na „neku“ pozu, jer zaista uživa u tome i nikada me nije odbio. Vodim računa o bitnim detaljima i o pozadini slike, jer mi to donosi bolju estetiku slike – kaže Ivana.

Kada su prvi put Makove fotografije dospjele u javnost, komentara je bilo raznih. Mame vole da dijele iskustva, savjete, ali i da uživaju gledajući fotografije drugih beba.

– Sve reakcije drugih mama bile su u superlativu. Govorile su kako smo maštoviti, inovativni, zabavni, simpatični, da nastavimo tako, te da očekuju nova iznenađenja. Nastavili smo. Moj uži krug prijateljica je uvijek tu ako mi treba pomoć, a druge mame su tu da uživaju u ovim divnim slikama i da daju pohvale, jer Mak i mama samo to primaju. Jako bih bila sretna kada bih znala da moje objave pomažu drugim mamama, ali i svim budućim. Ono što sigurno tvrdim jeste da u mojim objavama leži ogroman trud, strpljenje i vrijeme – kaže Ivana, te dodaje kako najveću pomoć u brizi o Maku ipak ima od svog supruga.

– Samo nekoliko dana mu je trebalo da se navikne da naše novorođenče ne treba držati poput swarovske figurice, a onda je i sam uživao u mijenjanju pelena, oblačenju benkica, a ubrzo i u kupanju. Sada su već u fazi jutarnjeg, popodnevnog i noćnog maženja – kaže Ivana.

SAVJETI OD DRUGIH MAMA

Mnogo toga je i sama učila od drugih mama.

– Kada je riječ o roditeljstvu, mislim da smo svi saglasni s činjenicom da su mame neprikosnovene. Ako neko zna sve tajne o djeci, onda su to baš mame. One znaju koji je čaj najbolji, koja je odjeća najudobnija, ma znaju sve najbolje. Tako i ja rado slušam savjete svoje majke, uvažavam ih i primjenjujem – kaže Ivana.

mak blog12 mak blog13 mak blog15 mak blog17 mak blog7 mak blog6 mak blog5

Fotografije na Instagram profilu objavljuje svakodnevno. Desi se ponekad da ne stigne, ali sve to uspješno nadoknadi.

– Ukoliko se desi da jedan dan prođe, a da nešto ne objavim, vjerujte da osjećam neku prazninu. Ponekad mi se učini i da me Mak vuče za rukav, govoreći: „Mama slikaj, šta čekaš“. Zahvaljujući brzim slikama na Instagramu, stalno smo tu. Obavezno je da se svaki navršeni mjesec Maku posebno obilježi sa slikom koja ima temu. Mama o tome cijeli prethodni mjesec razmišlja, osmišlja ideje, odjeću, propratni materijal, pozadinu. U međuvremenu, objavi se po još koja sličica ili klip – kaže Ivana, koja je specijalno za naš magazin sina pripremila za ulogu dimnjačara. Pripreme su iza njih. Angažirana je i šnajderica.

– Ako slika iziskuje posebnu odjeću, onda angažiramo šnajdericu Mariju. I kombinezon i kapicu za temu dimnjačara je ona skrojila. I za naredne slike već ima pune ruke posla. Nešto sama napravim, a nešto mi pomognu i prijateljice. To mi ne predstavlja problem, jer želim svaki put kvalitetnu sliku – govori nam Ivana.

 

mak blog2 mak blog9 mak blog10 mak blog18

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti