Ukrasite balkon cvijećem

Piše: Redakcija

Ukoliko imate balkon, možete uzgajati razne biljke, začinsko bilje, povrće… Uz malo znanja o uzgoju, možete imati balkon pun predivnih biljaka. Prilikom izbora biljaka za balkon pažnju trebate obratiti prvenstveno na položaj balkona i njegovu orijentaciju. Koliko je biljci potrebno zalijevanja zavisi o položaju sandučića ili teglice za cvijeće, te o samoj biljci. Što je više biljaka u teglici to je zalijevanje češće potrebno. Prilikom zalijevanja ne smije se koristiti hladna voda, kao niti voda koja je direktno izašla iz vodovoda. Voda za zalijevanje cvijeća treba biti odstajala i malo zagrijana na suncu.

Ako želite da vam biljke bujno cvjetaju potrebno ih je hraniti uz pomoć tečnog gnojiva koje je bogato fosforom. Tečno gnojivo treba dodavati biljci svakih desetak dana, te ga stavljati direktno na vlažnu zemlju nakon zalijevanja biljke. Cvijeće koje podnosi jako sunce je Mirisna kunica, Dragoljub, Petunija, Ljetni zvjezdan, Pustinjska ruža i Sanvitalija.

Balcony Gardener

Mirisna kunica treba mnogo sunca, a kada naraste na oko 20 centimetara potrebno ju je skratiti kako bi rasla u širinu.

Dragoljub može rasti i u sjeni i na suncu koje jako voli, a tokom cijelog vegetacijskog razdoblja zahtijeva vlažnu zemlju. Potrebno mu je prihranjivanje svake dvije sedmice.

Petunija zahtijeva obilno zalijevanje, a najbolje ju je saditi u mješavini supstrata za treset i lončanice kako bi se zadržavala voda. Potrebno ju je zaštititi od vjetra i postaviti je na sunčano mjesto.

Ljetni zvjezdan zahtijeva pažljivo zalijevanje jer mu tlo nikada ne smije biti suho. Prihranjivanje mu je potrebno jednom mjesečno, a najbolje mu odgovara prozračna i humusna zemlja.

balkon1

Pustinjska ruža ne voli hladan zrak, a voli topla i sunčana mjesta. Potrebno joj je redovito zalijevanje, ali tek kada zemlja bude u potpunosti suha. U jesen je potrebno jednom zalijevati, kako ne bi uvenula.

Sanvitalija zahtijeva potpuno sunčano mjesto i ne smeta joj vjetar. Pogodna je za sadnju na balkonima, a gnojenje joj je potrebno minimalno jednom u mjesec dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti