Za zdrave zube jedite puter, salame i mekane sireve

Piše: Redakcija

Za lijep osmijeh od presudnog značaja je njega zuba, a australijski stomatolozi preporučuju i poseban jelovnik. Na listi poželjnih namirnica, australijski stomatolog Steven Lin ističe puter, salame i mekane sireve. “Zubi su živi organi i zahtjevaju adekvatnu ishranu za regeneraciju i održavanje zdravog zubnog mesa i gleđi”, izjavljuje Lin.  Ako unosite dovoljno vitamina i minerala, vaši zubi će se prirodno regenerisati i biti zdravi i jaki. Međutim, ako se nepravilno hranite, kiselina iz vaših usta će ometati taj prirodni proces i dovesti do bržeg propadanja zuba.

“Karijes ne izaziva samo šećer, nego i nedostatak nutrijenata koji ojačavaju zube”, izjavljuje Lin. Stomatolozi kažu da su najvažniji vitamini rastvorljivi u mastima, poput A, D, K2 i E.

Vitamin A: goveđa jetra, mlijeko, riba, jaja.

Vitamin D: masna riba, gljive i mliječni proizvodi životinja koja su hranjena travom

Vitamin K2: mekani sirevi, jaja, puter, jetra i salame

Vitamin E: špinat, brokule i orašasti plodovi

“Bez adekvatne ishrane, vaši zubi će patiti”.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti