Najluđi porođajni trend: roditelji bebu donose kući s posteljicom

Piše: Redakcija

Svuda u svijetu pravilo je da se pupčana vrpca presijeca odmah nakon rođenja bebe. Međutim, kao i u svemu, postoje oni koji misle da treba raditi drugačije.

U ovom slučaju to su bili prvi američki doseljenici, koji su zadržavali pupčanu vrpcu i posteljicu dok same ne otpadnu. Ne znamo zašto. Ovaj običaj je i kod njih s vremenom pao u zaborav, sve do 1980. godine, kada su ga oživjeli praktičari joge istražujući prirodno rađanje. Od tada se ovaj način porođaja raširio u Australiji i u neke dijelove Amerike.

Jedan slučaj nedavno je ugledao svjetlo dana. Dječak Julis rodio se u Engleskom gradu Brightonu upravo na ovaj način. Nije čudno što se porodica njegove mame Adele Allen zgrozila kad je došla prvi put da vidi malog Julisa.

Beba je još uvijek imala svoju posteljicu i pupčanu vrpcu. Julis je bio star šest dana kada mu je prirodnim putem otpala pupčana vrpca, pa se oslobodio i nje i posteljice.

Njegovi roditelji dio su trenda koji je u usponu. Vjeruju da je “lotos porađanje” (ostavljanje posteljice uz bebu dok sama od sebe ne otpadne) dobro za bebu i fizički i emocionalno.

S druge strane, akušeri su veoma zabrinuti zbog ostavljanja pupčane vrpce na bebinom stomaku koja ponekad otpadne za čak deset dana i upozoravaju da to može dovesti do ozbiljnih infekcija i do smrti bebe.

-Svjesni smo da se ovaj trend brzo prihvata i razvija i želimo da spriječimo širenje. Ako želite okruženje koje će podstaći razvijanje bakterija, bolje bi bilo da placenta ne bude uz dijete. Ubrzo nakon rođenja, nema više cirkulacije u placenti, pa mrtva maramica puna krvi čini savršenu podlogu za razvijanje bakterija. Bebe kojima se pupčana vrpca ne ukloni odmah nakon rođenja mogu dobiti infekciju, koja, ako se ne liječi, može da dovede do sepse. Ako se beba ne liječi antibioticima u bolnici, posljedice mogu biti fatalne, kaže Per O’Brian, zastupnik Kraljevskog koledža akušera i ginekologa.

Još više zabrinjava činjenica da roditelji koji se odluče za “lotos porođaj” organizuju porođaj kod kuće, bez stručnjaka, babice ili doktora. Upravo to su uradili Adel (29), instruktor yoge iz Brightona, i njen muž, Met (30), instruktor joge i “zdravstveni trener”.

-Mi ne vjerujemo da se na ovaj način povećava rizik od infekcije, jer u ovom slučaju nema otvorenih rana, kaže Adel.

Iako doktori tvrde da nema nekih prednosti kod “lotos rađanja” u medicinskom smislu, Adel i njeni istomišljenici tvrde suprotno. Jedni govore da na taj način beba dobija više kiseonika i hranljivih materija i da to poboljšava imuni sistem bebe. Drugi tvrde da je to radi duhovne dobrobiti bebe.

-Posteljica i pupčana vrpca pripadaju bebi i dok su u stomaku. Bebe ih često dodiruju, pa, kada napuste utrobu, to su rijetke stvari koje su im poznate i njihovo prisustvo pomaže bebama da lakše upozanju ostale stvari oko sebe, kažu zagovornici “lotosovog porođaja”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti