Što vam o zdravlju može reći odraz u ogledalu

Piše: Redakcija

Nateknuta noga

Mnoga stanja poput trudnoće, istegnuća ili nekih lijekova mogu uzrokovati nateknuta stopala pa teško obuvamo ciepele koje su nam inače dobre. No nemate li ništa od navedenih stanja, a nateknuti su vam gležnjevi, noga ili stopala, moguće je da imate problema sa srcem jer ne pumpa krv dovoljno brzo.

Umorne oči

Vrećice i tamni kolutovi oko očiju tipični su znakovi umora i neprospavanih noći, ali ako to nije slučaj kod vas, možda je problem u načinu prehrane, kažu stručnjaci za magazin Health. Određena hrana može uzrokovati alergije, a početak će se odmah primijetiti na koži oko očiju budući da je tamo koža jako tanka pa će višak tekućine biti vidljiviji.

Suha koža

Svi ponekad imamo suhu kožu, ali u nekim slučajevima ona može biti znak dehidracije ili nekih drugih ozbiljnijih problema. Hipotireoza i dijabetes mogu isušivati kožu, ali to može biti uzrokovano i lošom prehranom ili poremećajima u prehrani.
Ateroskleroza, sužavanje arterija koje dovodi do srčanih bolesti, također može utjecati na kožu, pogotovo na nogama i potkoljenicama.

Bore

Iako su bore neizbježne i nesmiljeno se pojavljuju kako prolaze godine, mogu biti znak osteoporoze. Jedno je istraživanje pokazalo da dublje i jače bore mogu ukazivati na prorijeđenu gustoću kostiju

Gubitak kose

Imate li ovaj problem i uz to je kosa sve tanja, možda je problem u vašoj štitinoj žlijezdi. Jednostavna krvna pretraga pokazat će jesu li vaši hormoni uredni i trebate li daljnje pretrage.

Ispucale usne

Osim što su znak isušene kože, ispucale usne također mogu biti znak da imate alergiju ili neku infekciju. Ako su vam usne ispucane u kutevima, može biti da imate Sjogrenov sindrom, poremećaj imunološkog sistema.

Zdravi zubi

Zdravlje zubi bitno je i za zdravlje srca. Istraživanje objavljeno u British Medical Journalu 2010. godine pokazalo je da ljudi koji su prali zube manje od dva puta dnevno imaju 70 posto veće šanse za srčani udar.

Tamne mrlje

Kružne tamne mrlje na potiljku mogu imati osobe koje boluju od dijabetesa, pretilosti ili u rijetkim slučajevima kancerogenih bolesti. Te mrlje su tamnije od ostatka kože, izgledaju baršunasto i djeluju kao da ih odmah treba dobro izribati.

Nokti

Ako su vam nokti promijenili boju, deformirali se ili pucaju i postaju sve tanji, možda je trenutak da posjetite ljekara. Spomenute promjene mogu ukazivati na više stanja poput psorijaze, a plavkasta boja, naprimjer, na upalu pluća.

Žućkaste oči

Primijetite li da su vam oči žućkaste, posebno bjeloočnica, to je znak za uzbunu. Nažalost, to može biti prvi znak hepatitisa ili ciroze.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti