Kako da spakujete i sačuvate ljetnu odjeću

Piše: Redakcija

Koliko god željeli da toplo vrijeme još malo potraje, vrijeme haljinica i majičica je prošlo. Krajnje je vrijeme da u svom ormaru napravite reorganizaciju, da sklonite ljetne stvari i sredite zimske.

Prije nego što započnete s pospremanjem ljetne garderobe, sve dobro operite. Uz sljedeće korake pakovanje će biti brže i efikasnije. Zatim sortirajte odjeću i dobro je zaštitite od insekata. Garderobu koju niste obukli duže od dvije godine najbolje bi bilo da nekome poklonite, bacite ili makar iznesete iz kuće, jer takva odjeća je pravi mamac za insekte.

Dobro pakovanje, ne samo da će vam donijeti više mjesta u ormaru, nego će i sačuvati odjeću za narednu godinu. Zimske stvari, prije nego što ih okačite, dobro provjetrite. Evo nekoliko saveta kako da brzo sredite garderober.

1) VAKUUM KESE ZA UŠTEDU PROSTORA

Vakuum kese za odlaganje odjeće su odlično rješenje za ormare standardnih veličina. Izrađene su od izdržljivog materijala, pa osim što će uštedjeti prostor, sačuvat će odjevne predmete od moljaca i vlage.

Ove kese možete da držite i na vrhu garderobera ili ispod kreveta, jer su zaštićene od prašine. Sistem pakovanja odjeće u vakuumske kese je lak, za to vam je potreban samo usisivač.

2) PLASTIČNE KUTIJE ZA ODLAGANJE 

Kutije, plastične ili kartonske su također veoma praktične. Najbolje bi bilo da koristite kutije od providne plastike da biste dobro vidjeli šta je u njima. Također, ovakve kutije su odlične za odlaganje obuće. Obuću, prije nego što smjestite u kutije dobro očistite i namažite zaštitnim kremama. Zatim popunite unutrašnjost da ne bi cipela izgubila oblik.

[nggallery id=259]

3) ZAŠTITA OD MOLJACA

Prije nego što odjeću stavite u ormar, on mora da se očisti usisivačem.
Moljci obožavaju vlagu, pa ako je ormar u blizini kupatila ili prozora važno je da ga redovno provjetravate. Lavanda je također veoma značajan dodatak vašoj ljetnoj odjeći.

Vrećicu protiv moljaca možete da napravite sami. U platnenu vreću sipajte ruzmarina, lavandu, eukaliptusa, majčinu dušicu i stavite kod odjeće.

4) BEZ NEPRIJATNIH MIRISA

Mirisi drže moljce daleko od odjeće, ali je štite na još jedan način. Dok čeka na svoju upotrebu, odjeća može da poprimi razne mirise. Kako ne biste doživjeli neprijatna iznenađenja prilikom njenog raspakivanja, nabavite mirisne jastučiće, vrećice ili mirisne sapune.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti