Hrabri otac Ben Ryan: Pomoću 3D štampača napravio protezu za sina, kome je po rođenju amputirana lijeva ruka

Piše: Redakcija
Dječak Sol Ryan rođen je prije dvije godine, ali samo deset dana kasnije amputirana mu je lijeva ruka. Pošto ljekari u Velikoj Britaniji nisu imali protezu za bebe, njegov otac Ben dao je otkaz i posvetio se pravljenju protetičke ruke.

On je uspio da projektuje, a zatim pomoću trodimenzionalnog štampača i da napravi protetičku ruku za mališana.

Pokretni palac

– Nakon amputacije, rečeno nam je da moramo da čekamo godinu za protezu, i to pasivni uređaj koji ne bi djetetu omogućio nikakve pokrete. Jednostavno, ne postoje funkcionalne protetičke ruke za djecu mlađu od tri godine – kaže Ben Ryan za CNN.

Ovaj nastavnik psihologije posvetio se projektovanju i uspio je da napravi osnovni dizajn za protetičku ruku koja je njegovom sinu omogućila da hvata stvari.

– Zahvaljujući pokretaču skrivenom ispod pazuha, moguće je pomjerati palac na protezi i koristiti ruku za crtanje i igru – kaže on.

Slikovni rezultat za ben ryan and son

Nakon što je napravio uspješnu protetičku ruku, Ben je osnovao i kompaniju „Ambionics“, za 3D štampanje ovakvih proteza, i do sada ih je napravio za 20 porodica širom svijeta.

Prerastanje proteze

Zahvaljujući napretku u 3D štampi, izrada cijele proteze, prilagođene pojedinačnom korisniku, traje sedam dana i košta između 150 i 250 dolara. Ova cijena je, dodaje, veoma važna jer djeca brzo prerastaju proteze, a nije rijetkost ni da ih polome ili izgube tokom igre.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti