Dodjelom nagrada zatvoren 53. MESS

Piše: Redakcija

Dodjelom nagrada u ponedjeljak u ponoć u Narodnom pozorištu Sarajevo zatvoren je ovogodišnji 53. MESS, najveća teatarska smotra u Regiji.

Predstava “Galeb” reditelja Tomija Janežića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, dobitnica je Grand prixa i najbolja predstava ovogodišnjeg festivala.
Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja dobio je Wim Vandekeybus iz Belgije  za  komad “Pljačka plijena”, dok su Zlatni lovorovi vijenci dodijeljeni Jasni Đuričić za ulogu u predstavi “Galeb” i Elli Becerri iz kolumbijske trilogije.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg mladog reditelja pripao je Simoni Dirain i Ani Gor, dok su nagradu za najboljeg mladog glumca/glumicu (nagrada Rejhan Demirdžić) podijelili Milica Janevski iz predstave “Galeb” i Daniel Diaz iz predstave “Kako želiš da te želim”.

Nagrada Balkan (Con)Text dodijeljena je predstavi “Prst” Doruntine Bashe. Specijalni žiri teatarske kritke odlučio je nagradu dodijeliti predstavi “Galeb”.

Najmlađa publika najboljom predstavom u okviru programa Children MESS ocijenila je komad “Jedno jutro sam otišla” iz Čilea, dok je publika s prosječnom ocjenom 9,73 najboljom proglasila komad “Galeb”.

Glavni međunarodni žiri dodijelio je dva specijalna priznanja – prvo predstavi “Osvajanje sreće” reditelja Harisa Pašovića, a drugo “Tajni džema od malina” rediteljice Selme Spahić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti