Šta (ne) čini pravu damu

Piše: Redakcija

Nije lako biti žena od stila, ali i uz malo truda i to se može. Ona se poznaje po nepretencioznom, ali savršenom stilu. Ona je prije svega obrazovana i dobro odgojena, i na tome počivaju odlike njenog fizičkog izgleda. Prava dama ne prati modu slijepo, ona nema uzore, ona dobro poznaje sebe. Ona je svoja. Ne blefira. Zato pojam dame ipak nije starovremenski. Vrijednosti koje podrazumijeva vječne su i uvijek ih treba imati na umu.

ŠTA IMA PRAVA DAMA

Nježne ruke
Ruke njegujte kontinuirano. Poslije svakog pranja ih mažite, a jednom sedmično napravite piling ruku i stavite pakung. Nokte namažite makar bezbojnim lakom.

Zdrava kosa
Kosa, prije svega, mora biti čista, a potom i njegovana. Dakle, redovno šišanje je obavezno jer su procvjetali krajevi nedopustivi. Ako se farbate radite to kvalitetnim bojama za kosu!

Divan ten
Ne postoji situacija u kojoj možete dopustiti sebi da ne očistite lice i ujutro i navečer. Jednom sedmično radite piling, a ako možete, posjećujte redovno kozmetičara. Bolje je odustati od krpica nego od lijepe kože.

Zdravi zubi
Da ne biste imali neugodan zadah iz usta, morate prati zube poslije svakog obroka, s tim da ih prethodno očistite zubnim koncem. Posjete zubaru se podrazumijevaju.

Uvijek je čista
Ako pretendirate na titulu dame, morate se tuširati svakog dana, pa i dva puta. Odjeća mora biti savršeno čista i ispeglana, a rublje lijepo, kvalitetno i nikako pocijepano. Parfem ne moderan, već onaj koji liči na vas.

Zna se šminkati
Svečana šminka je za večer, decentna je za dan – toga se drže dame. Boje koje nameće trend ne dolaze u obzir ako vam ne pristaju. I još nešto – nikad ne popravljajte šminku na javnom mjestu.

ŠTA NEMA PRAVA DAMA

Silikone
Na ženi od stila nema ničeg umjetnog i pretjeranog, a to silikoni svakako jesu. Zato ne budite ljeni i čvrstoću grudi održavajte vježbama i pravilnom njegom. Veličina nije bitna, bitno je kako ih nosite.

Nema izrastak
Nikada ne dopustite sebi izrastak. Taj detalj šalje poruku da ste lijeni, neuredni i da ne brinete o sebi. A ko nije za sebe, nije ni za drugog. Ako se farbate, radite to redovito!

Nema brkove
Redovno uklanjanje suvišnih dlačica s lica i tijela je imperativ, a posebno s nausnica. Brkovi su rezervirani za muškarce! Ako ih imate, depilirajte ih obavezno i zapamtite da se oni najviše vide kad stavite puder.

Nema tetovaže
Danas vrlo popularne tetovaže i piercing djeluju egzotično, ali takvo nešto priliči samo mladima. Treba, međutim, misliti unaprijed. Sad ste možda mladi, ali mladost nije vječna. Doći će dan kad će vaš tatoo izgledati vulgarno.

Diskretno se kiti
Nakit ne smije biti krupan i upadljiv, jer dame nose samo sofisticirane komade. Naravno, prava bižuterija ne dolazi u obzir. Ako nije dragulj, bolje da ga nema.

Nema poderane čarape
Čarape moraju savršeno prijanjati uz nogu, a ne smije biti izvučena nijedna žica. Rezervni par vam uvijek mora biti pri ruci. Zaboravite na improvizacije tipa: “zaustavit ću širenje rupice lakom za nokte”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti