Malala Jusafzai, šesnaestogodišnakinja iz Pakistana kandidatkinja za Nobelovu nagradu

Piše: Redakcija

Prije godinu dana, Malala Jusafzai bila je 15-godišnja devojka koja ide u školu, u sjeverozapadnom Pakistanu, razmišlja o hemiji i matematici, sluša pjesme Džastina Bibera, a danas je favorit za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir i najpoznatija osoba koja je preživjela napad talibana, jer je zastupala pravo žena i djevojaka na obrazovanje. 



Njeni memoari “I Am Malala” (Ja sam Malala) koji su objavljeni širom svijeta danas otkrivaju ko je djevojčica koja je voljela “Ružnu Beti” i šou “Masterchef”, koja je brinula o svojoj frizuri i odjeći, ali također i devojčica koja ima čeličnu odlučnost koja dolazi iz iskustva koje nemaju njeni vršnjaci.

Knjiga, koju je pisala uz pomoć britanske novinarke Kristine Lamb, govori o Malalinom životu prije i nakon 9. oktobra 2012. godine, kada je naoružan čovjek zaustavio školski autobus pun pakistanskih djevojaka i pitao “Ko je Malala?”, a onda joj pucao u glavu.

Ta pucnjava je kratko, ali vjerno opisana u knjizi u kojoj se dosta govori o detaljima hapšenja, prenijele su agencije.

-Zrak je mirisao na benzin, hljeb i kebabe pomiješan smradom iz potoka gdje ljudi još uvijek odlažu svoje smeće – prisjeća se Malala. Jedna od njenih prijateljica joj je kasnije rekla da se napadaču nakon napada tresla ruka.

Već sa 11 godina ona je davala intervjue u Pakistanu o obrazovanju djevojaka. Godine 2009., ona je počela da piše blog pod pseudonimom.

Vrlo brzo, ona je postala poznata u Pakistanu, ali i potencijalna meta talibanima, ali je bila uvjerena da “čak ni talibani ne ubijaju djecu”.

Taj optimizam se pokazao pogrešnim, ali je Malala ipak uspjela da preživi napad.

Posljednji dio knjige govori o velikom bolu i mnogim operacijama. U bolnici, Malala je pitala zašto joj abdomen izgleda teško i otečeno.

Knjiga također govori i o drugim iznenađujućim detaljima. Njena omiljena glumica je Anđelina Džoli, ona voli seriju “Ružna Beti”, u kojoj glavna glumica radi u modnom magazinu, a ona sanja “da jednog dana ode u New York i radi u magazinu kao ružna Beti”.

U bolnici je uživala uz filmove o “Šreku”, a čita knjigu “Čarobnjak iz Oza”, koju joj je poslao britanski premijer Gordon Braun koji ju je uporedio s Doroti koja pokušava da nađe put kući.

Malala Jusafzai sada ide u školu u Engleskoj i živi s porodicom u kući iza velike kapije u Birmingemu, a to je podsjeća kao da je u kućnom pritvoru, prenosi Tanjug.

Mlada Pakistanka je u julu održala govor pred Ujedinjenim nacijama, ističući da se neće povinovati teroristima koji žele da je ućutkaju

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti