Legendarna oskarovka slavi 80. rođendan: Traume iz djetinjstva nisu utjecale na njen uspjeh

Piše: Redakcija

Jane Fonda, glumica, aktivistica, fitnes guru, bivša manekenka i autorica, kćer je holivudske legende Henryja Fonde i Franes Seymour, koja se ubila kada je Jane imala 12 godina, što joj je ostavilo velike traume. Slavu je stekla 1960-ih filmovima kao što su Barbarella i Cat Ballou, te je, izuzevši petnaestogodišnju pauzu 1990.-2005., uvijek bila aktivna, a 1980-ih je stekla novu popularnost video-kasetama tjelesnih vježbi kojima se popularizirao aerobik. Glumica se tri puta udavala i rastavljala, zbog čega se nikada nije pokajala.

MOJA MAJKA JE BILA ZLOSTAVLJANA

Jane Fonda rođena je u New Yorku, 21. decembar 1937. i danas slavi 80. rođendan. Kćer je holivudske legende Henrija Fonde i pripadnice njujorških otmjenih krugova Franes Seymour. Imala je privilegirano djetinjstvo, ali ipak, njen privatni život nije bio lak. U svojoj knjizi “Moj život do sada”, Jane svog oca opisuje kao suzdržanu osobu kojoj je bilo teško ugoditi, a majku kao distanciranu i toliko nestabilnu da je izvršila samoubistvo kad je Jane imala 12 godina.

– Moja majka bila je zlostavljana od osme godine života. Zbog toga nikad nije mogla voljeti i pružiti ljubav, zauvijek je osjećala grižnju savjesti. Zato se i ubila u svojoj 42. godini. Danas pomažem ženama: mladim, starim, siromašnim, koje su se naše u sličnoj situaciji. Kad bi se ovaj svijet riješio nasilnika, bio bi mnogo ljepši – kazala je Jane kada se pridružila svjetskoj kampanji Eve Ensler za borbu protiv nasilja nad ženama.

Popularna glumica kaže da se ta trauma manifestirala u njenom životu tako što je uvijek težila da bude savršena. “I naravno, niko nije idealan, ali djeca to ne znaju i tako odrastaju s uvjerenjem da nisu dovoljno dobri. Mislite da ako nemate dečka, a kasnije muža, da ne postojite, da niste dovoljno vrijedni. Zbog toga ste spremni sve učiniti”.

TRI BRAKA – TRI RAZVODA

Noseći se s traumama iz djetinjstva, Jane se u mladosti izgladnjivala, kako bi ostala mršava i ispunila očekivanja u ljubavnim vezama. Zato, kaže ona, nije iznenađujuće da nijedan od njenih brakova nije potrajao. Ona se udavala i razvodila tri puta. Prvi put za francuskog reditelja Rogera Vadima, s kojim ima kćerku Vanessu. Tri dana nakon što je potvrđen razvod braka s Rogerom, glumica se drugi put udala za političkog aktivistu i bivšeg senatora Toma Hydena, s kojim je dobila sina Troya O’Donovana Garityja.

Jane Fonda je nastavila sa svojim društvenim aktivizmom 80-ih godina zajedno sa tadašnjim suprugom Tomom Haydenom. Kako bi pomogla finansiranje njegove organizacije “Kampanja za ekonomski razvitak”, snimila je instrukcijski fitness video, koji joj je donio milione dolara, revolucionalirizirao fitness industriju i jedan je od najprodavanijih videa svih vremena. Negdje u to vrijeme snimila je i film “Na zlatnom jezeru” u kojem je imala priliku glumiti sa svojim ocem i u kojem je gotovo preslikana njihova problematična veza iz stvarnog života. Henry Fonda dobio je za tu ulogu jedinog Oscara prije nego što je umro, 1982. godine. Iste godine, glumica je usvojila afro-amerikanskog tinejdžera Maryja Luana Williamsa. Nakon smrti njenog oca i drugi brak je zapao u krizu, te se u to vrijeme razvela od Toma.
Treći put, 1991., udala se za medijskog mogula Teda Turnera i živjela u Atlanti, a razveli su se nakon deset godina. Kada je riječ o neuspjelim brakovima, glumica je u jednom intervjuu kazala da se ne kaje i dodala da su svi muškarci u njenom životu bili divni te da je od njih mnogo naučila.

VELIKA POSTIGNUĆA

U posljednja četiri desetljeća svog profesionalnog života ostvarila je niz velikih uspjeha na filmskom platnu. Prvi put je nominirana za Oscara, 1968. godine, za ulogu u filmu “I konje ubijaju, zar ne”, a prvog Oscara dobila je tri godine kasnije za film “Klute”, u kojem je igrala prostitutku. Godine 1978., osvojila je drugog Oscara za film “Coming home”, priču o jednom vijetnamskom veteranu-paraplegičaru. Nakon tog filma javno se usprotivila američkoj ulozi u Vijetnamskom ratu.

Na jednom antiratnom putu u Sjeverni Vijetnam dopustila je da je fotografiraju s baterijom protuzračnog topa, oružjem iste vrste kojim su rušeni američki avioni nad Vijetnamom. Nakon toga dobila je nadimak “Hanoj Jane” i do danas izaziva ljutnju brojnih veterana Vijetnamskog rata i pripadnika oružanih snaga. Kako kaže, nije uopće mislila o posljedicama tog svog poteza, nikada nije namjeravala da se fotografira, te se još izvinjava za incident koji naziva svojom najvećom greškom. “Ta slika je izdala sve što sam učinila prethodnih dviju godina: radila s vojnicima, predstavljala njihov pokret, zabavljala ih nastupima. Duboko žalim zbog toga, kao i zbog stvari koje su možda povrijedile vojnike ili ih učinile da se osjećaju izdanima”, kazala je Jane.

ZADOVOLJNA KAKO NOSI SVOJE GODINE

Nakon što ju je časopis “People” uvrstio na popis najljepših žena svijeta, glumica Jane Fonda priznala je da je prijatno iznenađena i polaskana tom titulom.

– Zadovoljna sam kako starim i kako to nosim. Možda je od svega najvažnije ostati mlad u srcu, a ključna stvar za to je konstantna ljubav u životu. Ja to dobijam od svojih dugogodišnjih prijateljica, koje su mi poput porodice – rekla je holivudska glumica, koja u osmoj deceniji života vježba jogu i to dijeli s cijelim svijetom.

Pročitajte još