Koja su to filmska ostvarenja obilježila 2017. godinu: Donosimo top 10 filmova

Piše: Redakcija
Bliži se kraj decembra, što znači da je vrijeme da se prisjetimo koja su to filmska ostvarenja obilježila 2017. godinu.

U proteklih 12 mjeseci filmaši su se potrudili da nam ponude raznovrstan izbor blockbustera, indie filmova i dokumentaraca, pronalazeći još jednom nove načine da nas zabave i prosvijetle.

BBC-jev filmski kritičar Nicholas Barber odabrao je deset najboljih dugometražnih ostvarenja u godini na izmaku.

10. Downsizing

Matt Damon i Kristen Wiig kao bračni par koji smatra da bi troškovi života bili manji ako bi se smanjili na veličinu Barbie lutke. Ovu SF komediju režirao je Alexander Payne.

9. A Ghost Story

Kako je živjeti kao duh, bez utjecaja na fizički svijet? Odgovor na ovo pitanje donosi nam režiser David Lowery. Glavnu ulogu u ovom indie ostvarenju ostvario je oskarovac Casey Affleck. A Ghost Story možete posmatrati kao poetičnu, mističnu priču ili tek šalu o muškarcu koji je nije dovoljno zreo da nastavi dalje nakon prekida veze s voljenom osobom.

8. Their Finest

Lone Scherfig autorica je romantične drame u kojoj bivša sekretarica (Gemma Arterton) biva zaposlena kao spisateljica propagandnih filmova u vrijeme rata.

7. Lady Bird

Scenarij i režiju potpisuje Greta Gerwig. Priča o odrastanju u kalifornijskom Sacramentu. Glavna junakinja je 17-godišnjakinja, koju utjelovljuje Saiorse Ronan.

6. The Florida Project

Nakon hit filma Tangerine iz 2015., Sean Baker ima još jednu uspješnicu. The Florida Project je svojevrsna društvena studija o marginalizovanoj grupi Amerikanaca.

Radnja je smještena u i oko jednog od motela koji se nalazi na putu za Disneyland. Role su pripale Brooklynn Prince, Briji Vinaite i Willemu Dafoeu.

5. Get Out

Režiserski debi Jordana Peelea ove godine je bez premca što se tiče tenzije koja je prisutna tijekom čitavog trajanja filma. Misteriozna priča o mladom fotografu, Afroamerikancu (Daniel Kaluuya), koji odlazi da upozna ‘liberalne’ roditelje svoje bijele djevojke (Allison Williams). Get Out donosi dašak klasičnih horora iz 1970-ih, a Peele je uspio da pokrene debatu o rasnoj neravnopravnosti u Sjedinjenim Državama, više nego ijedna historijska drama.

4. Good Time

Robert Pattinson je prevarant i pljačkaš u urbanoj kriminalističkoj drami koja je potvrdila da Josh i Benny Safdie čine najtalentovaniji režiserski dvojac u Hollywoodu.

3. Paddington 2

Veoma mali broj dječjih filmova donosi radost poput nastavka animiranog hit filma. Glavnom junaku glas posuđuje Ben Whishaw.

2. Happy End

Crna komedija Michaela Hanekea o tri generacije poslovne dinastije, od kojih je svaka psihotična na svoj način.

1. The Shape of Water

Romantična komedija, iza koje stoji Guillermo del Toro, sadrži sve ono što biste mogli poželjeti od jednog filma.

Film predstavlja priču o ljubavi nijeme žene i neobičnog humanoidnog amfibijskog stvorenja. Radnja filma smještena je u 1960., a Del Toro je ovu SF bajku iskoristio kao svojevrstan komentar sveopće paranoje koja je vladala tijekom Hladnog rata i borbe za ljudska prava.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti