Oko 50 posto osoba s reumatskim bolestima ima ograničenja u svakodnevnim aktivnostima

Piše: Redakcija

Imate bolove u mišićima, kostima i zglobovima? Taj problem se pojavljuje kod bilo koje dobne skupine. Bol je prvi simptom u mišićno-koštanim poremećajima i najčešći uzrok dolaska u ambulantu. Osim što uzrokuje zdravstvene, fizičke i psihičke poteškoće utječe i na ekonomske prilike.

Oko 50 posto osoba s reumatskim bolestima ima ograničenja u svojim svakodnevnim aktivnostima, a mnogi su prisiljeni prestati raditi. Razlikuju se tri osnovne skupine uzroka mišićno-koštane boli: upalno zglobno-mišićno oboljenje, ne upalno zglobno-mišićno oboljenje i bol uzrokovana oboljenjem mekih tkiva (ligamenata,tetiva i ovojnica).

Pristupi liječenju  mišićno-koštane boli su različiti, no najčešće se primjenjuje liječenje lijekovima. U liječenju akutne boli potrebno je započeti liječenje što je moguće prije adekvatnom dozom lijeka, kako biste spriječili razvoj kronične boli.

Lijekovi protiv boli dijele se na nenarkotičke i narkotičke (opijati).

Najčešći nenarkotički lijekovi protiv boli su: paracetamol, acetilsalicilna kiselina. Paracetamol nema  izražene renalne niti kardiovaskularne  nuspojave. U liječenju boli koristi se čitava paleta  NSAR koji osim što djeluju analgetski i antipiretski imaju i jači antireumatski učinak. Pacijenti s vrijedom  želuca ili dvanaesterca, astmom i bolestima kardiovaskularnog sustava ne bi  smjeli uzimati NSAR. U liječenju jakih i vrlo jakih bolova koriste se opijati koji djeluju na opijatne receptore.  U liječenju jakih bolova može se koristiti kombinacija dvaju analgetika različitog djelovanja (npr. paracetamol  s opijatima u fiksnoj kombinaciji ). Prednost  kombinacije dviju supstanci-paracetamola i tramadola očituje se u boljem analgetskom učinku , smanjenju nuspojava u odnosu na standardne opioide te manjom organskom toksičnošću. U bolesnika s mišićno-koštanom boli  u liječenju primjenjujemo antidepresive, antikonvulzive, mišićne relaksatore, piše portal zdravobudi.hr.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti