Problemi kraljice: Zlatna kočija neudobna je za vožnju, a kruna koju sam nosila bila je užasno teška

Piše: Redakcija

U velikom dokumentarcu ‘Krunisanje’ britanska kraljica Elizabeta II (91) pričala je o velikom danu. Ona je 2. juna 1953. godine okrunjena kao kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije i Novog Zelanda.

Od Westminsterske opatije do Buckinghamske palače Elizabeta se sa suprugom princom Philipom (96) vozila dva sata u zlatnoj kočiji. Udaljenost između ta dva mjesta je oko sedam i po kilometara, no htjeli su pozdraviti što više okupljenih građana.

Profimedia

“Vožnja je bila jako neugodna. To je samo koža na sjedištima u kočiji. Bilo je grozno”,

rekla je kraljica. Inače, zlatnu kočiju 1760. prvi put je koristio kralj George III, a otad se koristi na svakoj krunisanju, kao i u nekim drugim posebnim prilikama.

U dokumentarcu, koji će se na BBC-u emitirati 14. januara, mnogo će se vremena posvetiti kraljičinom nakitu. Sama Elizabeta II pričala je o kruni koju je nosila na krunisanju. Slavna kruna ima 2868 dijamanata, među kojima su i golemi dijamant Cullinan II od čak 317 karata, safir Svetog Edwarda te tzv. rubin crnog princa.

“Taj mi je najdraži od svih dijamanata”, rekla je Elizabeta II. Rubin crnog princa ima 170 karata i jedan je od najstarijih komada u cijeloj kolekciji kraljevskog nakita. Navodno datira još iz 14. stoljeća. Kruna joj je, inače, jako teška i kaže da ju ne može dugo nositi.

Profimedia

“To je jedna lošija strane te krune, ali inače su one prilično važne”, rekla je.

Kako bi se naviknula na krunu, prije krunisanja kraljica je vježbala nošenje kod kuće, nekoliko puta dnevno, te s njom čitala novine i pila čaj.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti