Beta-glukan – prirodan aktivator imuniteta

Piše: Redakcija

Istraživanja su pokazala da beta-glukan u organizmu aktivira ključne ćelije imunološkog sistema – fagocite, makrofage, neutrofile, eozinofile i NK-ćelija. Omogućuje im da djeluju brže u prepoznavanju i uništavanju štetnih patogenih mikroorganizama kojima smo svakodnevno izloženi.

Dokazano je da beta glukan povećava imunološku aktivnost za 50-120 % već unutar prvih 72 sati uzimanja.  Beta-glukan također potiče proces fagocitoze.

Fagocitoza je proces unošenja krupnijih čestica (npr. bakterijskih ćelija) u veću ćeliju.

Leukociti koriste fagocitozu za unošenje i onesposobljavanje bakterija koje dospiju u naše tijelo, zato ona ima važnu ulogu u imunološkom sistemu.

Brojna istraživanja su dokazala da beta-glukan potiče rast fagocitne sposobnosti imunoloških ćelija da uništavaju strane uljeze.

Osim sposobnosti da poveća učinkovitost imunoloških ćelija, beta-glukan utječe i na brojnost tih ćelija potičući njihovo stvaranje, što rezultira bržim dotokom novih imunocita u krvotok i različite organe čitavog organizma.

Beta-glukan u borbi protiv karcinoma

Beta-glukan snažno povećava učinkovitost stanica imunog sistema u prepoznavanju i uništavanju ćelija raka.

Djeluje tako da priprema neutrofilne imune ćelije (neutrofile) za prepoznavanje stanica tumora i njihovo uništavanje.

Neutrofili su najbrojnija vrsta bijelih krvnih stanica koje prve napadaju uljeze i čine pola svih naših imunih stanica.

Oni prirodno ne mogu identificirati ćelije raka, ali im beta-glukan u tome pomaže tako da se veže za receptor na vanjskoj membrani neutrofila i aktivira ga. Time im omogućuje da mogu prepoznati ćelije raka kao strano tijelo, te ih napasti.

Imunološki sistem reagira na uzimanja beta-glukana vrlo brzo, već nakon 2-3 dana.

Nažalost, budući da se rak sastoji od velikog broja ćelija, za njihovo uklanjanje potrebni su mjeseci.

Zato je važno da imuni sistem bude snažan u prvih 72 sata po operaciji, a upravo betaglukan može snažno pomoći svojom aktivacijom neutrofilnih ćelija.

Praktična primjena beta-glukana

Beta-glukan je potrebno uzimati na prazan želudac najmanje pola sata prije sljedećeg obroka zbog poboljšanja apsorpcije.

Za ozbiljna zdravstvena stanja preporučuje se 500 mg dnevno na svakih 25 kg tjelesne težine. Uzimanje većih doza od navedenih, neće rezultirati većim učinkom.

U početku uzimanja beta-glukana moguće je povišenje tjelesne temperature, što znači da je imunološki sistem krenuo u obranu.

Također, u prvih nekoliko mjeseci uzimanja, zbog povećanog broja antigena u krvi, moguće je privremeno povećanje tumorskih markera, ali to ne znači da tumor raste. Prema nekim istraživanjima, učinkovitiji je 1,3/1,6 beta-glukan proizveden iz pljesni nego iz gljiva ili žitarica. Jedan od poznatijih proizvođača je Transfer Point Inc. (USA) čiji se beta-glukan smatra daleko najefikasnijim jer jedini u svijetu sadrži preko 93 % čistih beta 1,3/1,6 glukana.

Može ga se kupiti u svakoj boljoj apoteci ili bio-trgovini.

Postoje i jeftinije proizvode drugih proizvođača.

Važno je uvijek na ambalaži proizvoda provjeriti koja je koncentracija biološki aktivnih veza glukoze (1,3;1,6) unutar kompleksa beta glukana, jer to pokazuje kvalitetu proizvoda tj. učinkovitost na imunosni sistem.

Djelovanje beta-glukana

Beta-glukan može pomoći kod:

  • virusnih infekcija (viroze, gripe, HPV, mononukleoza)
  • bakterijskih infekcija (npr. Escherichia coli)
  • parazitskih i gljivičnih infekcija
  • hematoloških oboljenja (npr. leukocitopenija, trombocitopenija) i anemije
  • tumorskih oboljenja
  • dijabetesa
  • alergija
  • izloženosti kemoterapijama ili radijacijama
  • autoimunih bolesti (npr. ulcerozni kolitis, Crohn, lupus, artritis)
  • iscrpljenosti organizma
  • regulacije apetita
  • nakon operativnih zahvata

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti