Lana Del Rey optužena zbog plagiranja

Piše: Redakcija
Američku pop pjevačicu Lanu Del Rey optužila je grupa “Radiohead” zbog plagiranja. Naime, njena pjesma “Get Free” s albuma “Lust For Life” slična je hitu “Creep” grupe “Radiohead” iz 1992. godine.
– Vijest o tužbi je tačna. Iako pjesma nije inspirirana “Radioheadom” ponudila sam im 40 posto od izdavanja, ali oni insistiraju da to bude 100 posto – napisala je pjevačica Lana Del Rey na Twitteru.
“Radiohead” još uvijek nije odgovorio na tvrdnje Lande Del Rey, a muzičar Owen Pallett kaže da su njihove tvrdnje najvjerovatnije utemeljene na napredovanju akorda u stihovima pjesme. Nakon objavljivanja pjesme “Creep” Albert Hammond i Mike Hazlewood tužili su “Radiohead” zbog sličnosti s baladom “The Air That I Breathe” grupe The Hollies iz 1972. godine. Obojica su slučaj dobili na sudu i nakon toga su uvršteni kao koautori pjesme “Creep”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti