Dajana Tadić autorka knjige “Heroji po šiframa”: O borbi, nadi i ljudima koji su pobijedili svoje demone

Piše: Redakcija

Dajana Tadić, koja je prošle godine za naš magazin govorila o tome kako je pobijedila rak, završila je svoju prvu knjigu “Heroji po šiframa”. Knjiga je nastala na osnovu priča s istoimenog bloga, a govori o svakodnevnim borbama ljudi protiv malignih ali i nekih drugih bolesti.

Autorka knjige je i sama prošla trnovit put bolesti, ali još teži put vraćanja u normalnu svakodnevnicu poslije nje. Dajana je u knjizi opisala  bolest, procedure liječenja, bolničke sobe, medicinsko osoblje i druge bolesnike, ali s one emocionalne  strane koju malo ko gleda. Ona pravi jedan neobičan kolaž od svojih, te priča svojih bolničkih saputnika. Priče su kratke, potresne, ponekad s dozom humora,  ali  svakako tjeraju na razmišljanje koliko toga uzimamo zdravo za gotovo.

Kako autorka ističe, ova knjiga nikako nije skup potresnih priča o bolestima, lošoj ekonomskoj situaciji kao najčešćem okidaču za njih, niti se bavi pitanjem lošeg zdravstvenog sistema i nerazumijevanjem društva. Knjiga je o borbi, nadi, o ljudima koji su pobijedili svoje demone i izborili se za svoje mjesto pod suncem.

– Kada pogledamo unazad sjećamo se najviše onih koji su bili uz nas, ali i onih koji je trebalo da budu, a nisu. Polako slažemo kockice piramide odanosti i shvatamo da kada jedan član porodice ima rak, onda ga imaju svi. Fizički ne, ali emocionalno da, čak i više od oboljelog. U tim danima djeca postaju nekoliko godina starija, tinejdžeri odrastaju a odrasli preko noći stare. Kao i mi sami. Svako zlo za neko dobro, svi postajemo za jednu bol ozbiljniji, za jednu spoznaju prolaznosti bogatiji – samo je jedan od dijelova iz knjige.

Izdavač knjige je banjalučka izdavačka kuća Imprimatur , a u drugoj polovini februara, kada se očekuje završetak štampe, knjiga će se moći kupiti u knjižarama Kultura u Banjaluci, Tuzli i Sarajevu.

Ispovijest u kojoj je Dajana za naš magazin govorila o tome kako je pobijedila rak pročitajte na linku ispod.

https://www.azra.ba/aktuelno/38107/dajana-tadic-pobijedila-sam-rak/

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti