Počinju Zimske olimpijske igre: Bez nuklearnih prijetnji s iznimno niskim temperaturama

Piše: Redakcija

Odbrojavanje je završilo, danas u podne prema bosanskom vremenu i službeno počinju XXIII. Zimske olimpijske igre. U južnokorejskom PyeongChangu okupilo se 2952 sportaša iz rekordne 92 zemlje, među kojima su debitanti Ekvador, Eritreja, Kosovo, Malezija, Nigerija i Singapur.

Od 9. do 25. februara održavat će se takmičenja u 15 sportova i podijeliti rekordna 102 kompleta medalja.

S obzirom na blizinu Sjeverne Koreje i njenu nestabilnu političku situaciju, angažirano je 5000 zaštitara, ali oko 1200 ih je otpalo nakon zbog virusa koji tjera na povraćanje i proljev, pa su ih preventivno odstranili da ne bi zarazili druge te su angažirali 900 vojnika da ih pomognu nadomjestiti.

ReutersReuters

Ali ne treba se previše brinuti zbog političke situacije, makar nikome ne može biti svejedno kad dvije velike bebe koje se ne slažu imaju pristup nuklearnom oružju. Južna i Sjeverna Koreja na ceremoniju otvaranja izlaze pod jednom zastavom, a ženska reprezentacija u hokeju bit će sastavljena od igračica iz obiju zemalja.

Više od nuklearnog rata natjecatelji i posjetitelji trebali bi se bojati ekstremnih hladnoća jer će ove Igre biti najhladnije nakon onih u Lillehammeru 1994. Temperature će se spuštati i do -20 Celzijevih stepeni, a mediji upozoravaju da bi 45 minuta provedenih na otvorenom moglo dovesti do pothlađivanja. Takvi uvjeti ne smetaju samo sportašima, nego i njihovoj opremi, pa su se neki skijaši već morali rješavati skupih skija jer ih se jednostavno ne može održavati.

Alexander Hassenstein/Getty ImagesGetty Images

Amerikanci su prijetili bojkotom ako na Igrama nastupi i Sjeverna Koreja, ali brzo su shvatili kakva bi to budalaština bila. Ipak, Ameri su odgovorni za nenastupanje mnogih zvijezda u najgledanije zimskom olimpijskom sportu, još prošlog aprila NHL je objavio da neće dopustiti odlazak svojim igračima, pa će velika većina reprezentacija, posebno onih najjačih, biti izuzetno okrnjena u PyeongChangu.

 

 

Pročitajte još