Jayson Fann: Gnijezda nisu samo za ptice

Piše: Redakcija

Jayson Fann, umjetnik iz Kalifornije, dizajnira i stvara potpuno funkcionalna gnijezda za ljude u kojima čovjek može “spavati kao ptica”. Nazvana Spirit Nests, ova gnijezda nisu vodootporna, a u njima se ne nalazi ništa osim madraca ili nekoliko jastuka. Dizajnirana su za potpuni mir i odmor od “brzog svijeta”, a u slučaju da padne kiša, u njima je moguće razapeti i šator.

Umjetnik pravi gnijezda u raznim veličinama i oblicima. Dok su neka dizajnirana za dvije osobe, popularno nazvana Ljubavna gnijezda, druga opet mogu primiti i do 30 odraslih ljudi.

Gnijezda se prave od grana, a s obzirom da je Jayson veliki ljubitelj prirode, on pažljivo bira koje će grane odsjeći sa kojeg drveta. Nakon što napravi gnijezdo, isto transportuje do lokacije namijenjene za postavljanje, gdje dodaje ljestve i madrace.

Jedno gnijezdo može koštati između 4.000 i 20.000 dolara, a prema riječima tvoraca, sav novac ide u fond koji sponzoriše međunarodne umjetničke i kulturne događaje. Jaysonova djela pogledajte u galeriji.

[nggallery id=310]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti