Sin Davida Bowieja: Film “Mute” je omaž mom ocu

Piše: Redakcija
Sin Davida Bowieja, reditelj i scenarista Duncan Jones kaže da je njegov novi film “Mute” inspirisan odnosom koji je imao sa ocem.
Radnja ovog naučno-fantastičnog trilera smještena je u futurističkom Berlinu i u velikoj mjeri se bavi temom roditeljstva. Film je  dostupan na Netflixu od 23. februara, a u glavnoj ulozi je Alexander Skarsgard.

– U filmu ima mnogo podkonteksta koji ću početi d shvatam tek kako vrijeme bude prolazilo. Veliki dio priče se bavi prirodom roditeljstva. Šta čini dobrog roditelja? – rekao je Jones za britanski Times.

Otkrio je da je prvi scenarij, kojeg je pokazao svom ocu, napisao prije 15 godina. Odlučio je vratiti se tom scenariju jer je u njemu mnogo toga ličnog. Ovaj film je i omaž Davidu Bowieju, a u njemu se pojavljuju i slike koje je Bowie naslikao sedamdesetih godina prošlog stoljeća dok je živio u Berlinu.

– Nije slučajnost to što je radnja filma smještena u Berlin – rekao je Skarsgard.

Jones je ispričao i kako mu je otac rekao da “mora ući u vodu malo dublje od mjesta na kojem mu stopala dodiruju dno”.

– To sam uradio s ‘Muteom’. Napravio sam film koji je pomalo neprijatan i neočekivan i koji je mnogo mračniji nego što ljudi očekuju. Bio sam nervozan dok sam ga snimao, ali na dobar način – rekao je Jones.

Pročitajte još