Jučer su drastično porasli izgledi da negdje daleko u svemiru živi neko ili nešto! Kraj svake pete zvijezde je planet poput Zemlje

Piše: Redakcija

Zahvaljujući analizi podataka teleskopa Kepler, astronomi kažu kako bi samo u našoj galaksiji moglo biti 40 milijardi planeta, koji su veliki poput naše Zemlje i od svojih su zvijezda udaljeni dovoljno da bi mogli podržavati život. Svaka peta zvijezda ima planet u toj zoni, gdje nije ni prevruće ni prehladno, a mogla bi postojati i voda u tekućem stanju.

Naravno, to ne znači i da su ti planeti nastanjivi, jer je moguće da nemaju ispravnu atmosferu, no svejedno ovo znači da samim pogledom u nebo možemo vidjeti gomilu potencijalnih ‘drugih Zemalja’. Tako su otkrili Kepler 78b koji je udaljen 400 svjetlosnih godina i poput Zemlje je sastavljen od željeza i stijena, a iako je malo veći od Zemlje, preblizu je svoje zvijezde i pakleno vruć. S druge strane Kepler 62e je udaljen 1200 svjetlosnih godina, 60 posto je veći od Zemlje, ali se nalazi u zoni koja bi mogla podržavati život. Njegova je zvijezda nešto manja i hladnija od našeg Sunca.

Na naučnojj konferenciji Kepler, naučnici su objavili da na listu potencijalnih planeta, koje su otkrili Keplerom, dodaju njih još 833. Oni će morati proći još dodatne provjere, prije nego ih uvrste među potvrđene planete. Među njima je 10 planeta koji su u zoni pogodnoj za život, a veličinom su do duplo veći od Zemlje. Ovim otkrićem, od januara je broj potencijalnih planeta skočio za 29 posto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti