Željko Joksimović: Jovana i ja se radujemo našoj bebi

Piše: Redakcija

Postoje realizirani i nerealizirani ljudi. Tu se sva priča o muzičkim, poduzetničkim i svim drugim karijerama završava. „Miljacka“, „Sijede“, „Lejla“… Birajte! Ovo su samo pjesme Željka Joksimovića koje su završile na albumima Harija Varešanovića i Halida Bešlića. A, šta je tek s njegovim; „Nije ljubav stvar“ „Lane moje“, “Ludak kao ja”…?
Rasprodani koncerti i hitovi koji već sada mogu stati u nečije tri karijere, govore da je riječ o itekako realiziranom autoru i pjevaču čija popularnost poodavno prevazilazi granice domaćeg prostora. Koja godina mu je najplodonosnija? Teško je reći. Ova je posebna iz nekoliko razloga – završava novi album, član je žirija svjetski poznatog muzičkog takmičenja „X Factor“, a uskoro će postati i otac. Drugi put. Njegova supruga Jovana, srbijanska TV voditeljica, za nekoliko mjeseci će roditi njihovo prvo dijete.
Nakon duže vremena Željko govori za naš magazin. Povod ovoga puta je bio „X Factor“, u muzičkom smislu godinama već jedna posve drugačija, ozbiljnija i veoma skupa priča…

– Nisam bio pristalica ovakvih televizijskih formata u kojima nekoliko ljudi odlučuje o sudbini hiljada prijavljenih. Ali, pošto smo i sami svjedoci da je u medijima sve manje mjesta za pop muziku, ovo dođe kao jedna vrsta promocije i podsjećanja na to da kod nas itekako možete sresti i dobrog pjevača i dobrog muzičara koji nema gdje da se pokaže. Nema medijskog prostora za te ljude. Zato sam prihvatio poziv za učešće u „X Factoru“.

Superfinale je planirano za 10. februar naredne godine u beogradskoj Kombank areni, kada će se na sceni pojaviti i jedna svjetska muzička zvijezda. Članovi žirija američkog showa; Simon Cowell, Nicole Scherzinger, Paula Abdul, LA Read, finaliste su vodili na posebne lokacije, ugostili su ih u svojim vilama, produkcijskim kućama, studijima…, Simon je unio i dozu dramatike, kada je Melanie Amaro, pred samo finale prvo eliminirao, a potom i posjetio u porodičnoj kući, te joj saopćio da je pogriješio i da je ona zaslužila da se takmiči do samog kraja. Na kraju je i pobijedila. Možemo li slična iznenađenja očekivati i od članova žirija našeg regionalnog “X Factora”?

– I tokom snimanja sam nekoliko puta naglasio da nije isključeno da smo mi napravili možda i po neku grešku u procjeni takmičara, jer koliko je ovo takmičenje teško za njih, toliko je još teže za nas kao žiri. Nekada pogrešnu sliku o jednom takmičaru može izazvati nenamjerna nesmotrenost u vezi s izborom pjesme. To su zamke ovog takmičenja. I sâm sam bio primoran da jednom zaustavim snimanje, jer sam bio iznenađen odlukama svojih kolega, te sam bio primoran da konsultujem publiku i produkciju, ne bih li iskoristio posljednji adut da, prema mom mišljenju, oštećenu i nepravedno ocijenjenu takmičarku iz Hrvatske vratim na scenu i pružim joj još jednu šansu. Na svu sreću, ta takmičarka je u drugoj kompoziciji briljirala i opravdala moj postupak. To su upravo ti slučajevi talenata koji mogu da se samo naziru, nisu vidljivi običnim okom, odnosno uhom, i to je vjerujem za sve nas iz žirija i najveći izazov. Prepoznati talent i dati mu podstrek.

Svaka sredina ima svoje talente, nije zahvalno izdvajati nikoga, međutim, niste krili oduševljenje kada ste čuli kako pjeva 13-godišnja Ilma Karahmet iz Kiseljaka. Koliko je ovo takmičenje važna odskočna daska za dalju karijeru, potvrđuje i činjenica da je Adele publika upoznala na jednom „X Factoru“ u Britaniji, a da je ona danas utjelovljenje jedne nove pop dive. Imate li u planu baviti se karijerom nekih od takmičara?

– Ilma je zaista vanserijski talent, lično nisam dugo čuo takav glas, boju, širinu kao te večeri i to je bilo jedinstveno iskustvo za sve nas u studiju, i vjerujem svih gledalaca kasnije kraj malih ekrana. Jedinstvenost ovog muzičkog šou programa je upravo u tome što se stručni žiri praktično odmah, tokom emitovanja programa, bavi talentima i na taj način ostavlja trag na njihovu buduću karijeru. U ovom trenutku moj plan je svakako da dam svoj doprinos ovim talentovanim mladim ljudima.

Kompletan intervju čitajte u printanom izdanju magazina “Azra” (broj 871)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti