Promocija knjige u čast sjećanja na Sulejmana Kupusovića

Piše: Redakcija

U subotu je u Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličena promocija knjige kolumni „Gospodo Bosanci i ostali debelo smo zaostali“ čuvenog bh. reditelja Sulejmana Kupusovića. Promocijom knjige simbolično je obilježen rođendan teatarskog velikana, umjetnika, vizionara, reditelja koji je ostavio neizbrisiv trag u umjetnosti. Uz promociju, u Galeriji sjećanja „Sulejman Kupusović“ otvorena je i izložba „Bezvremenski teatarski rukopis – Sulejman Kupusović“.

Kako je kazao priređivač knjige, Dževdet Tuzlić, knjiga njegovih kolumni je nastojanje da se njegovi zapisi o umjetnosti, politici, ekologiji, svakodnevici, nastajali tokom skoro deset posljednjih godina Kupusovićevog života, ponude u širem spektru na jednom mjestu.

Sulejman Kupusović diplomirao je pozorišnu, filmsku, TV i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Specijalizirao je teatarsku režiju u Krakovu i Varšavi 1986. Režirao je u pozorištima širom Jugoslavije i Bosne i Hercegovine i u inostranstvu. Njegove predstave gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji… U Narodnom pozorištu Sarajevo režirao je više od 40 predstava.
Stvaralačka energija nije ga napuštala do posljednjeg daha. Vijest o njegovoj smrti 2014. godine odjeknula je bolno među poklonicima umjetnosti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti