Vatreni znakovi su energični, zemljani uporni, zračni domišljati, a vodeni kreativni

Piše: Redakcija

Vatreni znakovi: Ovan, Lav i Strijelac

Oni su: poduzetni, energični, hrabri, skloni riziku, proaktivni, strastveni…
Želite li Ovna u svom poslovnom timu? Računajte na njegovu kompetitivnost i zaljubljenost u igru. Ne vole gubiti, što znači da im je cilj pobjeđivati. Nisu stvoreni za podređene uloge, vole voditi, znati da se njihov glas čuje i uvažava i ne snalaze se najbolje u timskom radu koji ne mari za pojedinačne zasluge, već ističe važnost grupe. Stalno traže nove izazove, vole direktne poslovne odnose i teže direktnoj komunikaciji s klijentima. Nisu tip osoba koje dopuštaju problemima da zažive. Odmah traže adekvatna rješenja, djeluju i duboko su uvjereni da uvijek postoji izlaz. Sjajne rezultate ostvaruju u sportskom menadžmentu. Idealna zanimanja u kojima mogu dati najbolje od sebe su broker, profesionalni sportist, vojnik, producent, policajac, PR, medicinski tehničar u kolima hitne pomoći. Ovom znaku pripada Hugh Hefner, osnivač magazina “Playboy”, koji je izgradio poslovno carstvo, a od sebe stvorio brend. Španski modni magnat Amancio Ortega, vlasnik modnog brenda “Zara”, jedan je od najbogatijih Ovnova na svijetu.

Ponosan, uvijek uzdignute glave, samouvjeren i energičan Lav zna se nametnuti, uvjerljivo prezentirati svoje ideje i stavove te svojom duhovitošću i šarmom privući nove klijente, potencijalne kupce i publiku. Izgleda kao da je obavijen aurom uspjeha. Duboko je koncentriran i predan poslu, dobro se snalazi na rukovodećim pozicijama. Znalački će organizirati posao, okupiti saradnike, koji će, zahvaljujući njegovim kvalitetima, brzo steći povjerenje u njega i slijediti ga bez mnogo pogovora. Slabe tačke su mu sebičnost, neprilagodljivost i sklonost manipulaciji. Preferira karijeru koja će mu omogućiti uspon do rukovodećih pozicija, ponekad i do slave. Zato često biraju umjetnička zanimanja kao što su glumac i muzičar. Vole slavu i svjetla pozornice. Srčani kakvi jesu prirodno će odabrati karijeru ljekara, kardiologa. Budući da vole i miris novca može ih se naći i u poslovima povezanim s menadžmentom. U veliki korporacijama obično sjede u upravi. Američki predsjednik Barack Obama je Lav, kao i jedan od njegovih prethodnika, Bill Clinton. U glumačkom svijetu poznati Lavovi su Lisa Cudrow i Matt LeBlanc.

Strijelčeva vedrina i optimizam predstavljat će pravo osvježenje za svaki ured i poslovni tim. Pripadniku ovog znaka ništa ne predstavlja problem. S lakoćom se probija kroz zamršene poslovne labirinte, spontano uspostavlja kontakte, ugodan je sagovornik i dobar motivator. Problem mu je dug jezik i nepromišljenost, pa bi mogao, ne znajući šta je učinio, izreći nešto s čime će svog klijenta ili saradnika povrijediti ili odbiti. Krasi ih strastvenost u iznošenju uvjerenja i uvijek u rukavu imaju novu ideju, kako bi mogli unaprijediti posao i zaraditi novac. Mnogo polažu u obrazovanje i usavršavaju se cijeli radni vijek. Izvrsni su timski igrači i nemaju problem s egom. Najvažnija kvaliteta Strijelaca je vjera, pa ako vaš poslovni brod tone, molite se da se na njega ukrca jedan Strijelac. Budući da vole putovati i istraživati, neposredni su, sjajno se snalaze u ulozi trgovca i trgovačkog putnika. Mogu biti izvrsni sportisti (Ivica Kostelić), a vrlo spretno rukuju s novcem, pa će se često zaposliti u banci. Strijelac je Steven Spielberg, dobitnik tri Oscara.

Zemljani znakovi: Bik, Djevica i Jarac

Oni su: oprezni, temeljiti, uporni, odgovorni, praktični, analitični, pedantni, dosljedni…
Jedna od najmarljivijih pčela radnog trojstva Zodijaka je Bik. Pouzdan, predan poslu i ostvarenju materijalne sigurnosti, učinit će sve što je u njegovoj moći kako bi svojim angažmanom opravdao svaku marku koja mu je u ime plaće isplaćena. Želite li da vam početi posao bude i dovršen, zovite Bika. On ne fušeri, bježi od svake površnosti i temeljito će i organizirano odraditi svaki zadatak. No, pripremite se da ćete ga morati zvati triput, da biste ga probudili. Ponekad je spor, posebno prije nego prione na rad. Kad jednom krene i zahukta se, niko ga neće zaustaviti da dođe do cilja. Ne boji se teškog rada, kao ni zahtjevnih zadataka. Izuzetno je praktičan s novcem, pa nećete pogriješiti dodijelite li mu vodeću ulogu u finansijskom sektoru. Iako se ističu u poduzetništvu, na Bikove često nailazimo i u umjetnosti. Poznati su po izvrsnom sluhu i sjajnom glasu, pa u ovom znaku ima mnogo mnuzičara i pjevača: Barbara Streisand, Adele, Severina, Sanja Doležal, Joe Cocker… Tu su i slikari Salvador Dali, Edo Murtić; Bikovi diktatori – Hitler, Saddam Hussein, Sulejman Veličanstveni, jer osim novca Bikovi vole i moć. Bik je i Mark Zuckerberg.

Trebate li brzo organizirati posao i stvari dovesti u red, oslonite se na Djevicu. Pouzdana kakva jeste, preuzet će posao i obaviti ga bez pogovora. Šutljiva je, skromna, marljiva i teško je ne poželjeti je u svom radnom timu. Nije posebno spretna i snalažljiva na rukovodećim pozicijama. Najbolje od sebe daje kad joj se dodijeli izvršna uloga. Tu joj nema ravne. Dugotrajno analizira, savjesno će istražiti tržište, provesti ankete, planirati raspodjelu budžeta, voditi tablice, obaviti računovodstvene, administrativne poslove. Želite li je motivirati, ne zaboravite je pohvaliti, dopustite joj da preuzme zasluge za doboro obavljeni posao. Kako bi udovoljila svom perfekcionizmu, sve planira unaprijed i drži pod kontrolom. Djevice često susrećemo u farmaceutskoj industriji, u apotekama, zdravstvenim ustanovama ili veterinarskim službama, te izdavačkim kućama kao lektore. Slavne Djevice su Beyonce, Goran Ivanišević, industrijalac Warren Buffet.

Tamo gdje Jarac zakorači uspjeh je zapisan. Toliko ambicije i težnje prema uspjehu ne dopušta im da promaše cilj. Vrlo su praktični, konzervativni, oprezni, a svoje poslovno carstvo grade polagano i temeljito. Vrijeme za njih ne igra nikakvu ulogu, važan je samo krajnji cilj, a to je uspjeh. Tamo gdje drugi odustaju, oni opstaju, strpljivi su i uporni. Izvrsno se snalazi na rukovodećim pozicijama i vole se penjati na ljestvici poslovnog uspjeha. Cijene tradiciju i oko sebe okupljaju saradnike koji iza sebe imaju konkretne uspjehe i relativno uzoran privatni život. Njemu odmor nije potreban, ne kad je rad u pitanju. Silna požrtvovanost i predanost poslu, te spremnost da radi prekovremeno i podredi privatni život poslovnom ne nalazi se tako često. Neophodno je znati da će to tražiti i od svojih potčinjenih. Jarci su generali, lideri, političari, ministri, često rukovoditelji privatnih i državnih kompanija. Moć i novac za njih je, kao i za Bikove, savršena kombinacija, s tim da su Jarci štedljivi, nisu hedonisti kao Bikovi.

Zračni znakovi: Blizanci, Vaga, Vodolija

Oni su: svestrani, snalažljivi, domišljati, komunikativni, inteligentni, znatiželjni…
Sjajan je komunikolog i moderator. Vjerovatno pretpostavljate da je riječ o Blizancima. Vlasnik uvijek zaposlenog uma konstantno se kreće od projekta do projekta i stalno traži novo poslovno igralište. Jedino što će ga duže zadržati na jednom mestu je ideja. Trebate li nekog ko će vam obavljati poslove povezivanja ili posredovanja, odaberite Blizance. Imaju mnogo prijatelja, a poznanika još više, što može biti od pomoći za podizanje ili uhodavanje posla. Kako je znatiželjan, uvijek voli spoznavati i upoznavati, često je prava riznica korisnih informacija. Slabe tačke su mu površnost i nedosljednost, odnosno manjak upornosti, brzo će izgubiti interes, naiđe li na probleme. Bit će zaslužan za dobru atmosferu u uredu, duhovit je, zabavan je i s njim posao i radno mjesto postaje manje stresno. Kako se dobro služe riječima, u ovom znaku ima vrsnih pisaca i novinara. Aron Sorkin, naprimjer, poznati je scenarist i pisac iz čije radionice su izašle sjajne serije kao što je “Zapadno krilo”. Zbog vitkog stasa i dugih nogu u ovom znaku je mnogo modela, Heidi Klum, Naomi Campbell. Ovom znaku pripada i Donald Trump.

Ako su vam u poslovanju bitni pravda i pravednost, oslonac potražite u Vagi. Ona će uvijek razmotriti situaciju iz više uglova, a odluku donosi tek kad je sasvim sigurna da je u pravu. Ponekad to može i potrajati, naime, donošenje odluke za Vagu je noćna mora. No, ako su vam tačnost i preciznost važniji od brzine, ona je prava osoba za vas. Vage igraju pošteno i otvorenih karata, ne podnose grubost i svađe. Stoga od nje redovno možete očekivati uljudnost i ljubazan osmijeh. Sklona je prešutjeti uvredu ili ponižavanje, sve radi mira u kući, ali ne na duže razdoblje. Vage su i velike estete. Izoštren osjećaj za lijepo često ih usmjeri prema modnoj industriji, dizajnu, arhitekturi, cvjećarstvu. Pripadnici ovoga znaka vole povezivati ljude, kao i imati saradnike i partnere na svojoj strani. Zbog svog smisla za pravo i diplomaciju u ovom znaku ima sjajnih sudaca, advokata, ali i diplomanata. Stefan Persson, kao predstavnik svog znaka, izgradio je modno carstvo H&M. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 28 milijardi dolara.

Vodolija u svom poslovanju voli biti okružena s mnogo ljudi. Na krilima svog humanitarnog svjetonazora i idealizma ponudit će svoje znanje i iskustvo sindikalnim udruženjima i neprofitabilnim organizacijama, svemu što će doprinijeti općem dobru. Uvijek je puna ideja, pitanja na koja traži odgovor, primišljanja o svemu što se događa. To je za Vodolije zatvoreni krug života. Pripadnik ovog znaka voli izazove i pomicanje granica. No, ponekad mu se teško odvojiti od svojih ukorijenjenih uvjerenja pa će glatko odbiti dobar prijedlog ili saradnju zato što se ona kose s njegovim životnim stavovima. S obzirom na njegove interese i strasti te način na koji pristupa poslu, tradicionalna kompanija nije mjesto koje će ga usrećiti. Rigidna pravila, strogo radno vrijeme, sve to će ga natjerati da pobjegne glavom bez obzira. No, rad u manjoj kompaniji, gdje se timski rad stavlja ispred pojedinca, kompaniji koja se bavi osmišljavanjem kreativnih projekata, to je nešto za njegovu dušu. Kao hobi često bira astronomiju, šah ili astrologiju. Zanima ih neopipljivo, a najviše od svega umne igre i zadaci koji će ih tjerati na duboko promišljanje. Da su uvijek ispred svog vremena, dokazuje primjer Thomasa Edisona.

Vodeni znakovi: Rak, Škorpija, Ribe

Oni su: kreativni, maštoviti, intuitivni, odani, samozatajni, požrtvovani, altruisti…
Možda će vam djelovati nesigurno i samozatajno, možda u njemu nećete odmah vidjeti onaj unutarnji nerv koji ga tjera prema naprijed, ali nemojte ga potcijeniti. Važno je da im pružite priliku, da mu povjerujete i dopustite da radi mirno i samozatajno. A onda bi se moglo dogoditi čudo, koje će i njega samog iznenaditi. Ovo nisu osobe koje svojim uspjesima i postignućima busaju u prsa. Oni rade tiho i odgovorno, neće iznevjeriti ukazano povjerenje. Za neometan i uspješan rad neophodan im je zdrav kolektiv, saradnici koji će im ulijevati sigurnost. Problem može nastati dotakne li se njihova ranjivost, te budu li sistemski izloženi nepravdi, posebno ako iznad sebe imaju drske šefove, karijeriste. U takvoj okolini Rak gubi interes za rad, postaje neefikasan i više odrađuje posao nego što ga uistinu radi. Teško je reći za pripadnike ovog znaka da imaju neko svoje usko područje dokazivanja, ali zanimljivo je da itekako mogu biti iznimni u onom što odaberu kao svoju profesiju, a to dokazuju Meril Streep, Lionel Messi, Nikola Tesla…

Poslovni terminator Zodijaka, Škorpija, ima snažnu volju i nepresušne rezervoare energije. Bit će vam desna ruka sve dok ga nečim ne povrijedite. Tada bi mogao postati vaš žestoki konkurent. Odlučni su, vole uspjeh i fokusirani su na krajnji cilj i pobjedu. Strastveni kakvi jesu u svemu idu do kraja, pa tako i u poslu. Rušit će barijere, podmetati klipove pod noge konkurenciji, ali i najbolje što znaju obavljati svoj posao. Neuništivi su kad izgube, dižu se i nastavljaju ispočetka. Vole stvarati, rješavati probleme i upravljati, a najbolje od sebe daju u izazovnim poslovnim situacijama. Tada i oni sami uviđaju koliko znaju i mogu. Kriza ih motivira da daju svoj maksimum. Ponekad znaju biti nezgodni zbog svoje osvetoljubive i prgave naravi. Ne podnose da im se naređuje i zapovijeda. Ipak, oni samo znaju najbolje. Imaju veliki ego. Područja u kojima se rado dokazuju su medicina, politika, policija, privatni istražitelji… Ovom znaku pripadaju: Anna Wintour, Bill Gates, Julia Roberts, Demi Moore…

Emocionalne sanjare kao što su Ribe nemojte ni pokušavati svrstati u kalupe. Izbjeći će svakom pokušaju da kontrolirate njihove dolaske i odlaske s posla, a još ako im pritom date suhoparni i jednolični uredski posao – uvenut će. Zaposlite ih kreativnim radom. Izvrsni su kada trebaju nešto osmisliti, kreirati, imaju viziju. I tu su najjači. Ribe su vizionari čije ideje treba poštovati, koliko god vam se one u datom trenutku činile neprimjenjive i neostvarive. Ribe nisu praktične i organizirane, često kasne, ponekad i zaboravljaju. No, date li im fotoaparat u ruke, baletne papučice, kist, olovku i slične predmete, uz pomoć kojih se mogu kreativno izraziti, nema im ravnih. Ne opredijele li se za umjetnost, uglavnom će pronaći neko zanimanje koje će im omogućiti da služe drugima (medicinska sestra, njegovateljica, iscjeljitelj, medij, psiholog). Jedna od najutjecajnijih osoba u svijetu kompjuterske industrije Steve Jobs rođen je u ovom znaku. Imao je viziju, vjerovao u nju i uspio. Veliki kompozitori Bedrich Smetana, Georg Fridrich Handel i Antonio Vivaldi su Ribe, kao i pisci Gabriel Garcia Marquez i Henrik Ibsen.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti