TRT World objavio interesantan video komplikovanog bh. političkog sistema

Piše: Redakcija

Turska radio-televizija – TRT World objavila je interesantan video u kojem se opisuje komplikovani bosanskohercegovački politički sistem.

Ovaj kratki video prikazuje probleme s kojima se svakodnevno suočavaju stanovnici naše zemlje. Objašnjavaju bh. politički sistem, nama dobro znan – više predsjednika, 14 parlamenata, preko stotinu zastupnika, bezbroj ministara, nezaposlenost mladih ljudi itd.

TRT World opširno pojašnjava i samu komplikovanu proceduru glasanja gdje u BiH dobijamo najduži glasački listić jer nam je političko uređenje vrlo složeno.

Na kraju pojašnjavaju da je ovakvo uređenje nastalo potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma jer su se trebale zadovoljiti tri, u ratu, sukobljene strane, te je time došlo do ovakve konfuzije i da se BiH suočava sa siromaštvom, korupcijom i vjerovatnonajkomplikovanijim političkim sistemom u Europi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti