Banja Luka: Mnogo više studentica nego nego studenata

Piše: Redakcija

U školskoj 2012./2013. godini na visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj (RS) upisano je 46.945 akademaca i učešće studentica (55 posto) je veće nego studenata muškog spola.

Kada se posmatra spolna struktura upisanih studenata prema ciklusima studija, na prvom ciklusu i na specijalističkom studiju veća je zastupljenost žena, na magistarskim studiju spolna zastupljenost je približna, dok na trećem ciklusu studija dvije petine upisanih čine žene.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku pokazuju da se najveći broj studenata odlučuje za studijske programe iz oblasti društvenih nauka.

I dalje kod izbora visokog zvanja dominira ekonomija, pravo, psihologija, sociologija i ostale društvene nauke.

Od ukupnog broja upisanih studenata u školskoj 2012./2013.godini, na javnim visokoškolskim ustanovama u RS-u studira njih 68 posto, za privatne fakultete se odlučio 31 posto akademaca, a teološke studije pohađa jedan posto upisanih brucoša.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti