Sve Kennedyeve žene

Piše: Redakcija

John Fitzgerald Kennedy, jedan od najkarizmatičnijih predsjednika u povijesti Sjedinjenih Država, čije je ubistvo i nakon 50 godina duboko u svijesti Amerikanaca, u najmanju je ruku imao složen odnos s brojnim ženama koje su obilježile njegov život, tvrde autori biografija i oni koji su ga dobro poznavali.

Neke među njima bile su mu snažna potpora u političkoj karijeri i u
njegovom usponu prema Bijeloj kući, a neke tek igračke kojima je hranio svoj gotovo neutaživi libido – glamurozna supruga Jackie, majka Rose, filmska zvijezda Marylin Monroe, 19-godišnja stažistica u Bijeloj kući Mimi Beardsley, ali i niz anonimnih žena, od kojih mnoge, kako pišu biografi, sumnjiva morala.

-Bio je iznimno šarmantan i pun poštovanja prema moćnim i utjecajnim ženama – piše Larry Sabato, sveučilišni profesor i voditelj Centra za političke znanosti na Sveučilištu u Virginiji i autor jedne od knjiga o Kennedyju. “No JFK je imao gotovo neutaživ seksualni apetit, a danas bismo mogli reći da je lijepe i mlade žene tretirao poput seksualnih objekata”.

Priča o JFK-ju neodvojiva je od njegove supruge Jackie, Jacqueline Bouvier, rođene 1929. u bogatoj obitelji, žene koja i danas za milijune u svijetu predstavlja sinonim za eleganciju, profinjenost i sofisticiranost. Vjenčali su se 1953. kad je ona bila 24-godišnja novinarka, a on mladi 36-godišnji senator. Jackie je Johna poticala da dovrši kasnije Pulitzerom ovjenčanu knjigu “Profiles in Courage” dok se oporavljao od operacije kičme. Uz njega je čvrsto stajala i tokom čitave predsjedničke kampanje u kojoj mu je protukandidat bio Richard Nixon.

Sofisticirana Jackie je po ulasku para u Bijelu kuću nastavila biti
ljubiteljica i pobornica umjetnosti i kulture, s lakoćom i uspjehom
organizirajući brojna primanja te je istodobno odgajala njihovo dvoje djece, Caroline i Johna Kennedyja mlađeg.

U satima koji su slijedili nakon Johnova ubojstva 1963., Jackie, koja je sjedila pored njega u limuzini u Dallasu, odbija presvući ružičasti Chanelov kostim umrljan njegovom krvlju.

-Želim da svi vide što su napravili Jacku – odlučno je rekla tada.

Nije se niti željela vratiti u Washington bez supruga, iako su tajna služba i nasljednik Lyndon Johnson htjeli što prije napustiti Dallas. “Moram ga vratiti kući”.

Air Force One i novi predsjednik zato su nekoliko sati čekali na pisti dok se ne završi obdukcija i Kennedyjev se lijes ne ukrca u zrakoplov.

Kennedyjevi su u javnosti odavali dojam skladnog, uzornog i modernog američkog bračnog para, no u privatnom je životu mladi predsjednik bio okružen brojnim ljubavnicama. Njegova najpoznatija avantura nesumnjivo je ona s holivudskom seks božicom Marylin Monroe, a njezina zavodljiva izvedba “Happy Birthday, Mr. President” koju mu je javno otpjevala na gala večeri Demokratske stranke potaknula je govorkanja o njihovoj vezi.

Jackie je znala za tu vezu, a kako u nedavno objavljenoj knjizi
“These Precious Few Days: The Final Year of Jack with Jackie” piše novinar Christopher Andersen, glumici je poručila da slobodno može “preuzeti” njezina supruga.

-Uselit ćete se u Bijelu kuću, preuzeti sve odgovornosti što ih ima Prva dama, a ja ću odande iseliti i vi ćete naslijediti sve probleme- navodno je kazala Monroe koja je 1962. umrla od predoziranja lijekovima.

Marylin nije bila jedina slavna glumca koja je bila među Kennedyjevim ‘ulovima’ u Bijeloj kući.

‘Plavog anđela’ Marlene Dietrich, tada 15 godina stariju od njega, zaveo je u Zapadnom krilu. Kao dugogodišnju prijateljicu svoga oca, pozvao ju je na piće. Nakon šeprtljavog ‘upucavanja’, kako je sama kasnije ispričala prijatelju, rekla mu je da za pola sata mora na predstavu, na što je JFK odgovorio:

-Onda nemamo puno vremena, zar ne -. Poslije ga je morala probuditi jer nije znala izaći iz Bijele kuće, “a nije mogla samo tako naručiti taksi”.

Među Jackienim “problemima” svakako je bila i Judith Campbell Exner, djevojka s mafijaškim vezama, koja je, kako je sama tvrdila održavala intenzivnu dvogodišnju vezu s Kennedyjem, a istodobno i bila ljubavnica mafijaškog šefa Sama Giancane. Povjesničari njezinu priču smatraju vjerodostojnom. Exner je umrla 1999. u 65-oj.

Jedna u nizu bila je i 19-godišnja stažistica u Bijeloj kući, Mimi
Beardsley čija je veza s predsjednikom trajala godinu i pol dana, a on joj je navodno bio prvi muškarac. -Ni za čim ne žalim. Bila sam mlada i beskrajno zaljubljena. Tu činjenicu ne mogu izmijeniti – napisala je u svojim memoarima objavljenim 2012.

Niko pouzdano ne može tvrditi koliko je anonimnih ljubavnica prošlo kroz Bijelu kuću za vrijeme Kennedyjeva mandata, no jedno je sigurno – bilo ih je toliko da su tajne službe i njegovi tjelesni čuvari strahovali od potencijalne ucjene ili špijunske urote u koju ga je neka od njih mogla uvući, osobito u vrijeme kad su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez bili na rubu nuklearnog rata.

-Žene koje su mu dovodili u Bijelu kuću bile su sumnjiva morala –
ispričao je u ABC-jevu dokumentarnom filmu iz 1997. jedan od njegovih tadašnjih tajnih agenata.

-Neprestano je dovodio u opasnost svoju predsjedničku funkciju i vlastitu obitelj. I sigurno je da su strane tajne službe u to doba znale za njegovo ponašanje – piše prof. Sabato u svojoj knjizi.

Za takvo njegovo ponašanje bez sumnje je znala i Rose, Johnova majka koja je od samog početka poticala njegove političke ambicije za ulazak u Bijelu kuću. Rose Kennedy je, poput Jackie, na sličan način zatvarala oči pred promiskuitetnim ponašanjem svojeg supruga i pater familiasa Josepha Kennedyja, podnijevši i njegovu trogodišnju vezu s holivudskom glumicom Glorijom Swanson. Rose je umrla 1995. u 104-oj, nadživjevši četvero od devetero svoje djece.

Mit o savršenom Johnu F. Kennedyju izgubio je na snazi u posljednjih nekoliko desetljeća nakon što su povjesničari zauzeli objektivniji i emocijama manje nabijen stav prema njegovu životu i djelu, čemu je pridonijelo i iznošenje mnogih kompromitirajućih podataka iz njegova života, među ostalim i onih o plejbojevskom načinu života, prenosi Hina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti