Markle nije jedina razvedena Amerikanka koja ulazi u kraljevsku porodicu: Od imena jedne žene u palači i danas drhte

Piše: Redakcija

Meghan Markle ulazi u britansku kraljevsku porodicu pod drastično drugim okolnostima od prošle Amerikanke koja joj se pridružila – Wallis Simpson, od čijeg imena još uvijek drhte u Buckinghamskoj palači, prenosi Hina.

Iako su obje bile razvedene, vremena su se toliko promijenila da se Markle smatra osobom koja može revitalizirati monarhiju u 21. stoljeću, dok se za Simpson smatralo da je može dokrajčiti.

Kralj Edward VIII. bio je primoran abdicirati 1936., samo nekoliko mjeseci nakon stupanja na tron, kako bi se mogao oženiti sa Simpson. Taj je događaj uzdrmao državnu stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva u godinama uoči Drugog svjetskog rata.

A sjena 1936. godine teško će se moći ignorirati na dan vjenčanja Markle i princa Harryja 19. maja. Ceremonija će se održati u Kapelici svetog Jurja u dvorcu Windsor, zapadno od Londona, u istoj crkvi gdje je 1986. održan sprovod Wallis Simpson.

Vojvotkinja od Windsora, što je postala udajom za Edwarda, pokopana je pored svog supruga, 10 minuta pješke od Royal Burial Grounda izvan Frogmore Housea gdje će se ovog mjeseca održati vjenčanje.

– Pažljivo slušajte pjevanje zbora dok će Meghan Markle hodati prema oltaru –  istaknuo je novinar Andrew Morton koji piše o kraljevskoj porodici, jer će se čuti kako se obližnje pokopani kralj Edward “okreće u grobu”.

On je zbog ženidbe s rastavljenom Amerikankom morao abdicirati, a danas je u istim okolnostima takva osoba dočekana otvorenih ruku, rekao je Morton koji je ove godine pisao biografije i o Wallis i Markle, uporedivši pripadnicu elite iz Baltimora s televizijskom glumicom miješanog porijekla iz Los Angelesa.

– Porodica Wallis Simpson bila je vlasnik robova –  dok su potomci majke Meghan Markle “i sami bili robovi”, naglasio je za AFP.

Edward i Wallis “bili bi iznenađeni transformacijom britanske monarhije u zadnjih 80 godina”, zaključio je.

Hladna dobrodošlica

Utjecaj Wallis na Edwarda zabrinjavala je kraljevsku porodicu. Ona je smatrana politički, vjerski, društveno i moralno neprihvatljivom za potencijalnu kraljicu. Da se Edward oženio ne odričući se svoje titule, usprkos savjetu britanskog premijera Stephena Baldwina koji je smatrao da i narod treba odlučivati o budućoj kraljici, britanska vlada bi morala dati ostavku i time bi nastala kriza.

No Edward je abdicirao, a par se vjenčao u francuskom dvorcu 1937. godine. Te su godine posjetili Adolfa Hitlera, što je izazvalo uzbunu i pokrenulo tvrdnje da par simpatizira naciste. Život su proveli u predgrađu Pariza, okruženi bogatim prijateljima.

Edwardova abdikacija viđena je kao sebični i neodgovorni čin, odbacivanje kraljevske dužnosti. Njegov nasljednik i brat, kralj George VI., pokušao je od monarhije stvoriti upravo suprotno –  instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj je smjer nastavila i njegova kćerka, sadašnja kraljica Elizabeta II.

Markle će se dobro uklopiti u takav svijet. Bila je zastupnik Ujedinjenih naroda za osnaživanje žena i globalni veleposlanik za humanitarnu agenciju World Vision Canada.

– Ona je mogla biti diplomat, političarka, advokat, Meghan je svakako spremna za kraljevsku porodicu. Dokazala se. – smatra Morton.

Era promjena

Markle i Wallis na dva su kraja ere promjena u dinastiji Windsor i britanskom društvu koje je danas multirasno, manje vezano za anglikanski vjerski moral i u kojemu četiri od deset brakova završe razvodom. Na prijelazu stoljeća se razvelo troje kraljičinih najstarijih sinova.

Harryjev otac princ Charles, nasljednik trona, 2005. se vjenčao svojom drugom suprugom Camillom. I ona se ranije razvela. Njihov građanski brak također je započeo u Kapelici svetog Jurja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti