Počeo 71. Filmski festival u Cannesu: Sve ovogodišnje promjene

Piše: Redakcija

Počeo je 71. Međunarodni filmski festival u Cannesu. Francuski grad ponovo na desetak dana postaje svjetska metropola filma, a festival se otvara dramom iranskog reditelja Asghara Farhadija “Everybody Knows”. Predsjednica žirija ove godine je Cate Blanchett, koja je predstavila i većinski žensku ekipu koja će odlučivati o dobitniku ili dobitnici Zlatne palme. Osim nje kao predsjednice, u žiriju su Ava DuVernay, Kristen Stewart, Lea Seydoux i Khadja Nin.

– Naravno da bih voljela vidjeti više žena u službenoj konkurenciji. Nadam se da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. Ali, imamo to što imamo – rekla je Blanchett, referirajući se na činjenicu da su u konkurenciji od 21 filma samo njih tri režirale žene. Inače, u cijeloj istoriji  filmskog festivala dosad je samo jedna rediteljica dobila Zlatnu palmu, Jane Championza za film  “Piano” 1993. godine.

Cijeli festival ove godine fokusirat će se na goruću temu, a to je problem seksualnog zlostavljanja u industriji. Tako su organizatori u saradnji s francuskom vladom otvorili telefonsku liniju na kojoj svi mogu prijaviti seksualno zlostavljanje, a postoji i mail na kojem se može učiniti isto. U subotu će crvenim tepihom prošetati stotinu žena kako bi skrenule pažnju na svoju prisutnost u filmskoj industriji.

– Želimo držati korak sa svijetom koji se mijenja. Ne mijenja se samo filmski festival u Cannesu – cijeli svijet se promijenio. Film je oduvijek bio u rukama muškaraca. Bit će sve više rediteljica i  žena u industriji u našoj budućnosti – rekao je direktor festivala Thierry Fremaux.

On je također zaslužan za zabranu selfieja na crvenom tepihu. Naime, smatra da su oni “trivijalni i groteskni” pa tako svako ko pokuša uslikati selfie na crvenom tepihu rizikuje da ga pristojno udalje s istog. Na festivalu od ove godine više neće biti ni jutarnjih prikazivanja filmova koji tu večer imaju svjetsku premijeru kako bi se izbjegle  kritike i prije prvog prikazivanja.

Ove se godine u Cannes vraća danski reditelj Lars von Trier, koji je 2011. izbačen s festivala nakon što je na konferenciji za medije izjavio kako “suosjeća s Hitlerom i razumije ga”. On dolazi s filmom “The House That Jack Built”, uprkos prošlogodišnjim optužbama pjevačice Bjork da je poticao seksualno uznemiravanje na snimanju filma “Dancer In The Dark”, koji je pobijedio u Cannesu 2000. godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti