Snažna poruka u Cannesu: 82 žene na crvenom tepihu

Piše: Redakcija

Crvenim tepihom  Filmskog festivala u Cannesu sinoć su prošetale 82 žene, a s ciljem da skrenu pažnju na ograničen broj rediteljki koje su se nalazile u takmičarskom programu tokom 71 godine postojanja festivala. Žene je predvodila glumica Cate Blanchett, a među prisutnima su bile i Kristen Stewart, Salma Hayek kao i druge poznate glumice.

Broj 82 odgovara broju filmova koje su režirale žene, a koji su bili u konkurenciji za Zlatnu palmu, u odnosu na 1.645 filmova u režiji muškaraca.

Kao još jedan simbol, učesnice su stale na polovini puta, u tišini, a sve kao  “simbol nedostupnosti čitavog spektra socijalnog i profesionalnog napretka”.

US-Mexican actress Salma Hayek Pinault (C), and Algerian actress Sofia Boutella (2ndR) walk the red carpet in protest of the lack of female filmmakers

Cate Blanchett, Jury President of the 71st Cannes Film Festival and Agnes Varda 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti