Kako napraviti domaći mascarpone sir?

Piše: Redakcija

Poslastica na ovoj fotografiji ne bi ni upola bila tako ukusna da jedan od njenih sastojaka nije “čarobni” sir – mascarpone. U prodavnicama je prilično skup, a saznali smo da se od jeftinih sastojaka može napraviti podjednako dobar sir u kućnoj radinosti. Problem je jedino što to morate učiniti dva dana prije nego namjeravate praviti kolače.

Recept za mascarpone

Sastojci za 250 gr sira: 500 ml slatke pavlake (vrhnja), sokod 1/2 limuna (to je limuna)

Priprema: Slatku pavlaku sipati u šerpu i zagrijati na 80-82 °C. Ne dozvolite da pavlaka prokuha. Sipati sok od limuna i još minut miješati na vatri. Onda šerpicu skloniti na stranu. Miješati često, da se ne bi uhvatila kožica, sve dok se ne ohladi. Pokriti prozirnom folijom i staviti u frižider na 24 h. Sutradan će smjesa biti gušća. U cjediljku stavite gazu u 2-3 sloja i u nju istresite masu da se cijedi. Nemojte stiskati. I ovaj proces traje 24 sata. Nakon toga možete pripremati kolače, kreme…

Pročitajte još