Najniže brojke od 1987: Amerikanke rađaju sve manje beba

Piše: Redakcija

Stopa rađanja u SAD pala je na najmanji nivo u posljednjih 30 godina, što je odraz velikog kulturološkog zaokreta, pošto žene sve više odgađaju majčinstvo, saopštili su stručnjaci.

 U SAD je tokom 2017. godine rođeno oko 3,85 miliona beba i to je najmanje od 1987. godine. Istovremeno se smanjio broj žena koje su postale majke kao tinejdžerke i tokom svojih dvadesetih godina.

Stručnjaci su saopštili da je u opadanju stopa rađanja, odnosno broj rođenih beba na hiljadu stanovnika, kao i prognoza stope plodnosti.

Ova pojava karakteristična je za razvijene zemlje, prenio je BBC.

Broj rađanja među mlađim ženama dodatno je umanjen prošle godine, a porastao je među ženama starosti od 40 do 44 godine.

Stopom plodnosi se računa prosječni broj djece koje žena rodi tokom svog života. Ova stopa umanjena je na 1,76 i to je najmanje od 1978. godine, saopštio je američki Nacionalni zavod za statistiku.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti