Završen ovogodišnji Filmski festival u Cannesu: Film Shoplifters osvojio Zlatnu palmu

Piše: Redakcija

Žiri 71. Filmskog festivala u Cannesu, na čelu s glumicom Cate Blanchett, dodijelio je Zlatnu palmu filmu “Shoplifters” japanskog reditelja Hirokazu Koreeda. Veteran svjetske kinematografije Spike Lee je za film “BlacKkKlansman” osvojio glavnu nagradu, dok je libanska rediteljica Nadine Labaki osvojila nagradu žirija za film “Kafarnaum”.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Marcello Fonte za ulogu u filmu “Dogman” reditelja Mattea Garronea, dok je Samal Yeslyamova osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Specijalnu nagradu osvojio je reditelj Jean-Luc Godard, a predsjednica žirija Cate Blanchett opisala ga je kao “filmskog umjetnika koji konstantno nastoji definisati i preoblikovati ono što bi film mogao biti”. S obzirom na to da Jean-Luc Godard nije bio prisutan, nagradu su preuzeli producenti Fabrice Aragno i Mitra Farahani.

Priznanje za najboljeg reditelja dobio je Pawel Pawlikowski za film “Ida”, dok je nagradu za najbolji scenarij dobio film “3 Faces”.

U utrci za Zlatnu palmu bio je 21 film, a festival je zatvoren projekcijom filma “The Man Who Killed Don Quixote” britanskog reditelja Terryja Gilliama.

Članovi žirija

Spike Lee sa suprugom

Gary Oldman sa suprugom

Shaggy i Sting

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti