Dženana Džanić: Samo sretni glumci danas igraju

Piše: Redakcija

Mlada glumica BNP-a Zenica Dženana Džanić prije nekoliko dana na 18. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu zablistala je u višestruko nagrađivanoj predstavi „Grebanje” ili „Kako se ubila moja baka”, osvojivši nagrade Ardalion za najbolju mladu glumicu i „Avdo Mujčinović” beogradske „Politike”.

U obrazloženju žirija navodi se da je „Dženana Džanić tumačenjem lika Slobodanke najavila glumačku karijeru visokih dometa”.  Ovom rolom za manje od godinu Dženana je osvojila čak četiri nagrade.

– To je bila moja posljednja uloga na mjestu pripravnika u BNP-u Zenica. Sjećam se dugih razgovora s rediteljicom Selmom Spahić, tokom procesa nastanka lika. Veoma sam joj zahvalna na svemu što je uradila za mene, kaže Dženana, dodajući kako se iznenadila i obradovala nagradama u Užicu, te da ih posvećuje svojim najdražim.

– Imam porodicu i dugogodišnjeg momka koji me podržavaju od samog početka . Oni su moja su snaga, najveća inspiracija, volja i ljubav.Sve dobro što uradim u životu je zbog i za njih.

Tokom studija u ispitnim predstavama Dženana je tumačila uloge Jelene Sergejevne u predstavi „Draga Jelena Sergejevna”, Amande u „Staklenoj menažeriji” Tennessee Williamsa, Alise u predstavi „Bliže” Patricka Marbera i drugih, dok se u okviru BNP Zenica predstavila u komadima „ Arapska noć” Rolanda Schimmelpfenniga, „Nevakat” Derviša Sušića i Hasana Džafića, „Spašeni” Edwarda Bonda te u komadu „norvay.today” Igora Bauersime. Nakon  završetka gimnazije odmah je željela upisati glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.No, mama je nagovorila da preda dokumente  i na Farmaceutski fakultet, u slučaju da ne budem primljena na Akademiju.

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina AZRA ( br.874)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti